În data de 11 mai iezuitul-satanist, papa Francisc, s-a întilnit la Vatican cu arhiepiscopul Rotislav de Presov, mitropolit al Cehiei şi Slovaciei, care pentru prima dată a făcut un pelerinaj la Roma, în calitate de reprezentant al bisericii ortodoxe locale.

În fotografii: Catolicii şi protestanţii prezenţi la ceremonia de investire a mitropolitului Rostislav, în catedrala Alexadru Nevskii din Presov, 2014.

Ales în ianuarie 2014 ca întîi-stătător al celei mai tinere Biserici Ortodoxe Locale din lume, mitropolitul Rostislav a efectual o vizită la Vatican în perioada 9 – 12 mai 2018. Această vizită vină după întrevederea cu cardinalul Kurt Koch, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitătii Creştinilor, la Bratislava şi Presov, care a avut loc în luna octombrie anul trecut.

Joi, 10 mai, mitropolitul Rostislav a liturghisit la mormîntul Sfîntului Chiril Întocmai cu Apostolii, în bazilica Sf. Clement.

Vineri, 11 mai, a fost programată o vizită a mitropolitului Rostislav la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine, şi o întîlnire cu cardinalul Koch, precum şi o audienţă cu Papa Francisc şi o călătorie la catacombele Sf. Sebastian.

Papa şi-a început discursul către ierarhul ortodox, citîndu-l pe Apostolul Pavel: „Să urmărim lucrurile care aduc pacea și cele prin care ne zidim unii pe alții!” , mulţumind apoi Domnului „pentru legăturile spirituale care ne leagă şi încurajarea continuării pe acest drum edificator în căutarea păcii comune, prin darul Celui Înviat”. În rîndul acestor „legături spirituale” papa a remarcat îndeosebi mormîntul Sf. Chiril, apostolul slavilor, care se află în bazilica antică romană a Sf. Clement.

Papa a mai adăogat că datorită propovăduirii de către Sf. Chiril, „credinţa s-a răspîndit pe pămînturile unde la moment Biserica voastră îşi desfăşoară misiunea”, reamintind că potrivit legendei, anume Chiril şi Metodiu au fost cei care au adus moaştele Sf. Clement lui papa Adrian II, unul din primii episcopi ai Romeni, care a murit în exil sub persecuţia împăratului Traian.

„Gestul lui Chiril şi Metodiu, – a explicat papa, – ne aduce aminte că noi, creştinii, împreună am moştenit o mare comoară de sfinţenie şi permanent avem nevoie în a o împărtăşi cu alţii”.

Sfinţii Chiril şi Metodiu, a continuat papa să spună, ne amintesc de relaţia dintre evanghelizare şi cultură. Fraţii bizantini au îndrăznit să traducă mesajul Evangheliei într-un limbaj accesibil popoarelor slave din Moravia Mare. Astfel, aceşti apostoli ai slavilor, au reuşit să „învingă diferenţele dintre comunităţile creştine şi diferite culturi şi tradiţii străine”, de aceea papa Ioan Paul al II-lea i-a numit pe ei „adevăraţi premergători ai ecumenismului”!!! Ei ne amintest nouă că „unitatea nu înseamnă şi uniformitate, ci o multitudine de mijloace, folosite de Sfîntul Duh”.

Papa şi-a exprimat bucuria faţă de participarea Bisericii Ortodoxe a Cehiei şi Slovaciei în lucrul Comisiei Mixte Internaţionale în dialogul teologic dintre Bisericile Catolice şi Ortodoxe, şi s-a rugat Domnului „prin mijlocirea lui Chiril şi Metodiu să putem atinge cîndva o unitate deplină, spre care acum ne îndreptăm„.