Selectați pagina

Căldura în locuinţe mai așteaptă. Rău-platnicii chemaţi în judecată de Termocom

Căldura în locuinţe mai așteaptă. Rău-platnicii chemaţi în judecată de Termocom

termocomDeocamdată rămânem în așteptarea agentului termic. Autorităţile susţin că temperaturile nu au ajuns la nivelul când trebuie conectată căldura în locuinţe.Totodată, autorităţile anunţă că toate blocurile sunt pregătite tehnic.

Deocamdată, doar două blocuri au primit permisiunea de la „Termocom” de a se conecta. Altele, au datorii de mii de lei în conturile furnizorului.
Viceprimarul capitalei, Vlad Coteţ, a anunţat că toate lucrările de pregătire tehnică a blocurilor au luat sfârşit. „Noi suntem pregătiţi. Deocamdată, timpul de afară este favorabil. Dacă temperaturile vor scădea până la +8 grade Celsius şi se vor menţine mai multe zile, atunci vom porni căldura, cu toate că sunt datorii foarte mari”, a anunţat Coteţ.

Doar 670 cu plata la zi

În aceeaşi ordine de idei, şeful Direcţiei locativ-comunale a menţionat că până în prezent doar 670 de blocuri au achitat 100 % pentru furnizarea agentului termic de anul trecut. „Am semnat permisiunea doar la două blocuri. Celelalte 670 încă nu au permisiune de a se conecta. În prezent, în jur de 95 la sută dintre consumatori s-au achitat de datorii, ceea ce este cu circa 6 la sută mai mult, în comparaţie cu situaţia de anul trecut”, a declarat Gontea.

Despe pregătire, Gontea a anunţat că 36 de consumatori nu au apă caldă, din cauza unor lucrări care urmează a fi finalizate până la sfârşitul săptămânii în curs. În ceea ce priveşte pregătirea instalațților, întreprinderile municipale au spălat sistemele interne în proporţie de 99,4 la sută.

Administraţia S.A. „Termocom” solicită achitarea neîntârziată a plăţilor pentru energia termică consumată în vederea evitării procedurilor de judecată, de executare, sancţiunile administrative şi cheltuielile suplimentare. Sezonul de termoficare în capitală va începe atunci când, trei zile la rând, se vor înregistra temperaturi mai mici de 8 grade Celsius.

Datornicii se trezesc cu angajaţii Termocom la uşă

Pentru a intensifica procesul de colectare a datoriilor, angajaţii întreprinderii muicipale, merg la rău-platnici acasă. Aceştia merg cu scpul de informa restanţierii despre sumele datorate, necesitatea achitării neîntârziate a restanţelor, consecinţele neonorării obligaţiunilor financiare, dar şi despre modalităţile de plată.
În acest sens au fost antrenaţi 134 angajaţi ai S.A. „Termocom” (ingineri-inspectori şi specialişti retraşi temporar din procesul de producere). Angajaţii întreprinderii dispun în mod obligatoriu de legitimaţii care să confirme numele, prenumele, angajatorul. Zilnic sunt depuse în instanţele de judecată dosare civile privind încasarea datoriilor, sunt executate titluri executorii, aplicate sancţiuni contravenţionale în cadrul prețurilor etc.

Peste 41 de mii de apartatmente cu datorii mai mai de 1.000 de lei Conform ultimelor date de la întreprindere, nu şi-au onorat integral plăţile pentru energia termică consumată 41.424 apartamente din municipiul Chişinău, inclusiv:

– datorii de la 1000 – 3000 lei înregistrează 19 184 apartamente;

– datorii de la 3000 – 5000 lei înregistrează 8 503 apartamente;

– datorii de la 5000 – 7000 lei înregistrează 3 919 apartamente;

– datorii de peste 7000 lei înregistrează 9 818 apartamente.

Proprietarii de apartamente cu datorii care nu au încheiat grafice de achitare eşalonată sau care nu respectă angajamentele de plată asumate urmează a fi acţionaţi în instanţele de judecată de către gestionarii fondului locativ, cu susţinerea juriştilor S.A. „Termocom” în procedura falimentului.

Cine are cele mai mari datorii?

Cele mai multe datorii revin apartamentelor gestionate de Întreprinderi Municipale pentru Gestionarea Fondului Locativ – 21.959 apartamente, urmate de Asociaţiile de Proprietari ai locuinţelor privatizate/Asociaţiile de Coproprietari în condominium – 13.760 apartamente, Cooperative de Costrucţie a Locuinţelor cu 4.810 apartamente şi locuinţele departamentale – 849 apartamente.

Sursa: evzmd.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.