spionajEste un fapt binecunoscut ca Agetia Nationala americana de Securitate (NSA) intercepteaza livrarile de calculatoare, pentru a le atasa componente de spionaj. Acum, Agentia poate spiona si cele 100.000 de calculatoare care nu sunt conectate la Internet.

Un articol aparut in New York Times sustine ca NSA a folosit o noua tehnologie, numit Quantum, incepand cu anul 2008. tehnologia foloseste un unde radio ascunse, care pot fi transmise de circuite integrate minuscule sau de dispozitive USB inserate pe ascuns in calculatoare.

Datele sunt transmise catre o statie de retransmisie, ce se poate afla la cativa kilometri distanta.

Aceasta tehnologie nu este utilizata pe teritoriul Americii, ci este folosita pentru supravegherea hackerilor chinezi si rusi, a cartelurilor mexicane, institutiilor europene sau a teroristilor.

Tehnologia a fost folosita in Iran, pentru a descoperi secretele uzinei de imbogatire a Uraniului, de la Natanz, inainte de dezvoltarea virusului Stuxnet.

Tehnologia a rezolvat problema accesului in calculatoare izolate si protejate. Este nevoie de interventia fizica a unui agent sau a unui colaborator, dar acest neajuns nu a fost o problema pana acum.

Sursa: protv.md