Selectați pagina

Ca urmare a crizei legate de pandemie, Moldova va avea în acest an cea mai abruptă scădere economică din ultimii 25 de ani

Ca urmare a crizei legate de pandemie, Moldova va avea în acest an cea mai abruptă scădere economică din ultimii 25 de ani

Croația, Muntenegru, Slovacia şi Republica Moldova, vor înregistra în acest an cea mai puternică scădere economică ca urmare a crizei coronavirusului între țările din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) în 2021, consideră experții de la Institutul de Studii Economice Internaționale din Viena (WIIW), transmite Mold-street.com.

Astfel, economia Republicii Moldova va înregistra o scădere de circa 7% a PIB, cea mai mare din ultimul sfert de veac.

Redresarea economiilor est-europene va fi lentă

Totodată aceasta este una dintre cele mai mari între cele 23 de state din regiunea CESEE, incluse în analiza Institutului din Viena. Doar Croația cu o scădere de 9,4%, Muntenegru – cu 9% și Slovacia – cu 7,3%, vor întrece la acest capitol Moldova. Pentru comparație România ar urma să înregistreze o scădere de 5,5%, Ucraina – de 5%, iar Rusia – de 4,5%.

Majoritatea economiilor din CESEE au rezistat mai bine primului val al pandemiei de coronavirus decât Europa de Vest, din cauza dimensiunii relativ mici a sectorului serviciilor, care a suferit cel mai mult din cauza pandemiei, susţin experţii WIIW.

„Cu toate acestea, s-au înregistrat pierderi negative puternice de la închiderea efectivă a frontierelor în timpul blocării și de la scăderea din zona euro. Ca urmare, acele economii CESEE care se bazează pe turism (Croația și Muntenegru) și comerțul exterior (cu Țările Visegrad și Slovenia) au fost cele mai afectate în timpul primului val”, potrivit analizei Institutului din Viena.

Economiștii de la WIIW estimează că redresarea economiilor est-europene va fi lentă și va depinde de succesul în combaterea pandemiei fără a recurge la blocaje îndelungate, precum și de continuarea măsurilor de sprijin guvernamental.

„După o contracție estimată de 4,5% anul acesta, regiunea ar trebui să crească cu 3,1% în 2021 și cu 3,3% în 2022. Cei mai performanți în 2021 vor fi Croația și Muntenegru, în timp ce recuperarea va fi mult mai redusă în Bulgaria și Ucraina, iar Belarusul va înregistra încă un an de recesiune”, se arată în analiza WIIW.

Totodată economiștii de la Viena estimează că chiar și în acest scenariu optimist, doar Lituania. Serbia și Turcia își vor recâștiga nivelurile de activitate economică din 2019 înainte de 2022.

Potrivit estimărilor institutului Republica Moldova va avea în anii 2021 şi 2022 o creştere economică de 4%, respectiv va recâștiga nivelurile de activitate economică din 2019, abia în 2022.

Pandemia va lăsa o moștenire mai de durată

Potrivit prognozei sunt riscuri atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu. Între acestea se numără posibilitatea introducerii unor restricţii mai dure în lunile de iarnă, dar şi faptul că pandemia va lăsa o moștenire mai de durată sub forma unei cereri scăzute pentru multe servicii, cum ar fi aviația, hotelier și recreerea.

“Este probabil să fie necesar un sprijin semnificativ al guvernului în întreaga regiune. Acest lucru ar trebui să fie ușor de gestionat pentru statele UE din regiune, dar ar putea fi mai problematic în unele țări din Balcanii de Vest, precum și în Ucraina și Moldova, care au un raport ridicat al datoriei publice la PIB și/sau sunt puternic dependente de asistența externă”, mai menționează WIIW.

Autorii prognozei mai susţin că şi aceste prognoze pesimiste ar putea fi răsturnate de evoluţiile pandemiei.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке