O bubuitură puternică s-a auzit, ieri, în jurul orei 14:00, în majoritatea cartierelor din Iaşi şi localităţile limitrofe. Zgomotul a fost urmat de o undă de şoc în urma căreia ferestrele s-au cutremurat, scrie ziaruldeiasi.ro.

Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” acelaşi sunet ar mai fi fost auzit acum trei ani: „Cu 3 ani în urmă, pe la aceiaşi oră, acelaşi sunet (nu pot confirma dacă de acelaşi calibru) de asemenea a ramas un mister”.

Totodată, Silviu Gurlui spune că la un asemenea impact e nevoie de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată.

„Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exercitiu militar neconfirmat din varii motive. Din fericire există echipamentul instalat de mine în turnul ceasului din Palat care masoară simultan spectrul sunetului şi vibraţiile mecanice induse de varii fenomene naturale sau antropice. Încercăm să le descifram”, a spus iniţial profesorul Gurlui.

Ulterior, el a revenit cu o serie de explicaţii mai amănunţite: „Din calcule reiese că sursa este în partea de Nord-Est a Iaşului, pe direcţia Iaşi-Bălţi. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil să fie ceva mai sus de Iaşi, îm Republica Moldova, cam la 30 km distanţă. Unda de şoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iaşului după aproximativ trei minute după ce a trecut de Iaşi, adică pe la 14:11. În Iaşi s-a simţit la ora 14:08. Sunt date foarte preliminare”.

Presa de peste Prut mai scrie că autorităţile române nu au oferit nici o explicaţie pentru acest fenomen. Reprezentanţii Centrului anti-grindină spun că ieri nu a fost lansată nicio rachetă, iar prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a afirmat că a sunat la toate instituţiile din subordine, dar nimeni nu a reuşit să ofere o explicaţie fenomenului.