Intre timp in lumea cacodoxă, cum se mai face botezul modern, catedrala Greaca Sf. Sophia, Londra, UK. In filmare Arhiepiscopul Grigorie al Thyateira si Marea Britanie, membru al Sinodului Patriarhiei Ecumenice, boteaza „ortodox” pe Printul Konstantinos-Alexios, in data de 15 Aprilie 1999.

Canonul 50 Apostolic

„Dacă vreun episcop sau presbiter nu ar săvârşi cele trei afundări ale unei singure sfinţiri (a botezului), ci numai o afundare, aceea care se dă (se practică) întru moartea Domnului, să se caterisească. Pentru că nu a zis Domnul: întru moartea mea botezaţi, ci: mergând, învăţaţi toate nea­murile, botezându-i pe ei în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh (Matei 28,19).”

(46, 47, 49 ap.; 7 sin. 11 ec; 95 TruL; 12 Neocez.; 47 Laod.; 47 Cartag.; 1, 91 Vasile cel Mare)

Partea văzută a Tainei Sfântului Botez constă din afundarea completa, de trei ori în apa sfintită, a celui ce se botează si prin rostirea cuvintelor : «Botează-se robul lui Dumnezeu (Numele) In numele Tatălui, amin, si al Fiului, amin, si al Sfantului Duh, amin.; acum si pururea si in vecii vecilor, amin».

Sfânta noastră Biserică face Botezul prin afundare, nu prin turnare sau prin stropire, pentru că chiar cuvântul botez are insemnarea de «a afunda, «a cufunda». Sub formă de turnare sau prin stropire se săvârseste doar în împrejurări cu totul deosebite, când, de pildă, cineva este greu biolnav sau când nu se află la îndemână apă din destul.