Papa Francisc ar putea să demisioneze, scrie Associated Press, o agenție de știri care face rareori speculații nefondate.

Bombă la Vatican: Demisionează Papa Francisc?

Bombă la Vatican: Demisionează Papa Francisc?

„Presa italiană și catolică este plină de informația din surse anonime că Francisc, în vârstă de 85 de ani, ar putea merge pe urmele lui Benedict, care a demisionat și el la vârsta de 85 de ani.”

De curând, Papa a fost văzut călătorind într-un scaun cu rotile. El și-a exprimat dorința de a vizita orașul italian LAquila, în luna august, cu ocazia unei serbări dedicate lui Celestin V, ultimul suveran pontif care a demisionat înaintea lui Benedict XVI.

Francisc va sluji liturghia la LAquila pe 28 august și va deschide „Poarta Sfântă”  a basilicii unde odihnește Celestin.

Cu o zi înainte, pe 27 august, este programat un consistoriu, ocazie cu care va numi foarte mulți cardinali noi, dintre care 16 au vârsta necesară (80 de ani) pentru a vota în cazul alegerii unui nou papă.

Data la care este programat consistoriul este și ea ciudată, scrie AP:

„Vaticanul și restul Italiei se află de obicei în vacanță în august până la jumătatea lui septembrie, cu toate întreprinderile, mai puțin cele esențiale, închise.”

Și mai departe agenția adaugă:

„Convocânt un consistoriu important la sfârșitul lui august pentru a face noi cardinali, adunând oamenii bisericii pentru două zile de discuții despre aplicarea reformei și o vizită pastorală cu mare simbolistică, toate sugerează că Francisc ar putea avea în vedere chestiuni neobișnuite.

Basilica din LAquila adăpostește mormântul lui Celestin V, un papă sihastru care a demisionat după numai cinci luni de pontificat, în 1294.

Benedict a vizitat LAquila în 2009, după un cutremur devastator, s-a rugat la mormântul lui Celestin și și-a a lăsat pe mormând stola (patrafirul).

AP scrie:

„Nimeni la acea vreme nu a înțeles simbolistica acelui gest. Dar patru ani mai târziu, Benedict XVI, în vârstă de 85 de ani, va merge pe urmele lui Celestin și demisiona, afirmând că nu mai are puterea trupului și minții necesară pentru a-și îndeplini obligațiile de papă.”

În 2015, la a doua aniversare de la urcarea sa pe tronul Sfântului Petru, Francisc a declarat canalului mexican Televisa despre demisia predecesorului său:

„Împărtășesc ideea a ceea ce a făcut Benedict. În general, cred că ceea ce a făcut Benedict în mod atât de curajos a fost să deschidă ușa pentru papii emeritus. Benedict nu ar trebui să fie considerat o excepție, ci o instituție.”

Instituția demisiei…

Sursa: http://apnews.com/article/pope-francis-benedict-xvi-religion-2186d6d10d27c67d5154197e50fc590e