Selectați pagina

Bogaţii plătesc mai puţin pentru impozitul pe avere, cel mai mult plătesc puţinii reprezentanţi ai clasei de mijloc

Bogaţii plătesc mai puţin pentru impozitul pe avere, cel mai mult plătesc puţinii reprezentanţi ai clasei de mijloc

Impozitul pe avere introdus acum jumătate de an în Republica Moldova loveşte de fapt în clasa de mijloc, iar cei bogaţi scapă cu taxă simbolică, afirmă vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

„Când Platforma DA va veni la putere, acest mecanism va fi schimbat. Va fi mărită considerabil suprafaţa bunurilor imobile supuse taxei de lux până la 170-200 de metri pătraţi. În acest mod vom elimina din lista plătitorilor acestui impozit proprietarii de case din mediul rural şi reprezentanţii clasei de mijloc din zonele urbane”, a declarat vicepreşedintele Platformei DA.

„În acelaşi timp, rata de impozitare va creşte de mai multe ori, astfel cum se face în multe ţări europene, acolo unde proprietarii de vile de lux plătesc un impozit de 10-15 de mii de euro pe an. Într-un an, vor fi posibile acumulări de aproximativ 200 de milioane de lei. De asemenea, ne propunem să introducem un impozit pentru maşinile de lux”, a adăugat Alexandru Slusari.

Impozitul pe avere, care constituie 0,8 la sută din preţul bunului imobil, vizează casele cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală ce depăşeşte un milion şi jumătate de lei.

Până acum, peste 1.900 de moldoveni şi-au declarat apartamentele şi vilele la Serviciul Fiscal de Stat, achitând 35 de milioane de lei. Statul a sperat însă că va obţine cel puţin 50 de milioane de lei, întrucât doar aproximativ 60 la sută dintre proprietari au achitat taxa.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *