Selectați pagina

Biserică Sobornicească sunt cei ce-l marturisesc impreuna cu Petru si ceilalti Apostoli pe Hristos in chip DREPT

Biserică Sobornicească sunt cei ce-l marturisesc impreuna cu Petru si ceilalti Apostoli pe Hristos in chip DREPT

Asadar, intru una, intrucat acelasi Dumnezeu este al Legii si al Harului, iar Biserica a fost facuta una, a ingerilor si a oamenilor, intemeiata fiind pe temelia Apostolilor si a proorocilor, si de asemenea una este credinta, unul este Botezul, Unul Hristos, Care a strans-o pe aceasta in jurul Lui, fiind piatra cea din capul unghiului si intemeiere a acesteia; sfantă, asadar, ca aceea ce este cu Duhul sfintita, si cu Hristos unita, prin Botez si prin Mirungere, prin Preotie si prin Euharistie, si prin celelalte Taine, fara de pată fiind, si logodita lui Hristos.

Iar soborniceasca, ca aceea ce din toate neamurile este adunata si sustinuta in Hristos, si este imbogatita cu cunostinta cea adevarata, si este preintampinata prin prooroci, cladita prin apostoli, si impodobita si sustinuta prin durerile si sangele mucenicilor, al ierarhilor si al pustnicilor, despre care a fost aratat ca poseda in chip desavarsit cunostinta Treimii, marturisind acestia dupa Petru pe Hristos cel propovaduit mai inainte, pe Unul din Treime intrupat, ca este Fiul lui Dumnezeu.

Iar apostoleasca, fiindca de la acestia [de la Apostoli]  in chip deosebit, care dupa Hristos s-au aratat a fi si temelii si ziditori ai Bisericii, a fost adunata, unita si sprijinita Biserica, adunand, toti Apostolii deopotriva, o turma din toate limbile si neamurile, si la Păstorul cel Mare si Stapanul tuturor aducandu-o; pentru aceasta, ADEVARATA BISERICA ESTE UNIREA INTRU ADUNARE A DREPT-SLAVITORILOR DIN TOATA LUMEA. IAR BISERICĂ SOBORNICEASCĂ (UNIVERSALĂ) ESTE ADUNAREA DREPT-SLAVITORILOR CARE MARTURISESC CREDINTA ORTODOXA, chiar daca si Bisericile locale se numesc sobornicesti (universale), pentru cinstea cea data lor de Sfintii Parinti. Iar acestea au fost randuite pentru o buna indreptare a lucrurilor, iar nu pentru o rea cugetare.

Pentru ca insusi Mantuitorul nostru, NU LEPADAREA LUI PETRU, CI MARTURISIREA LUI A NUMIT-O PIATRĂ, zicand acela: “Tu esti Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu” (Mt 16,16) , si pe piatra aceasta a spus ca va zidi Biserica Lui. Drept aceea, BISERICĂ SOBORNICEASCĂ SUNT CEI CE-L MARTURISESC IMPREUNA CU PETRU SI CEILALTI APOSTOLI PE HRISTOS IN CHIP DREPT. Despre Biserică se spune aceasta, ca aceea care a fost adunata din toate neamurile, si ca aceea care a fost intemeiată prin Hristos, piatra cea din capul unghiului, unindu-se cu El o data pentru totdeauna, si care pazeste aceasta credinta fara stricare. “

„Erminia dumnezeiescului simbol al credintei ortodoxe”,

Sf. Simeon Arhiepiscopul Tesalonicului

Edit. Inst. Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti 2010

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.