Selectați pagina

Biserica schismatică ucraineană din străinătate nu acceptă Sfinţenia Ţarului Nicolae şi a familiei lui

Biserica schismatică ucraineană din străinătate nu acceptă Sfinţenia Ţarului Nicolae şi a familiei lui

BISERICILE DIN DIASPORA UCRAINEANĂ AFLATE SUB JURISDICȚIA CONSTANTINOPOLUI NU ACCEPTĂ SFINȚENIA ȚARULUI NICOLAE ȘI A FAMILIEI LUI

Este bine dacă Biserica Ortodoxă Rusă dorește să-l cinstim pe Țarul Nicolae al II-lea și familia sa martirizată ca sfinți, dar Biserica ucraineană din străinătate nu acceptă această canonizare, potrivit arhiepiscopului Daniel al Pamfilia, unul dintre cei doi ierarhi ai Constantinopolului la Kiev.

Subiectul a apărut atunci când Arhiepiscopul Daniel a vorbit despre posibilitatea ca noua structură naționalistă ucraineană să canonizeze sfinții într-un nou interviu cu BBC .

Rețineți că Bisericile ucrainene din diasporă se află sub jurisdicția Patriarhiei de Constantinopol, nu a Bisericii canonice din Ucraina.

BBC a subliniat că, potrivit statutului noii structuri, ea poate propune sfinți pentru canonizare, care trebuie aprobată și proclamată de Constantinopol, și a întrebat: „Ar putea să se întâmple ca Biserica Ortodoxă a Ucrainei la un moment dat să vrea să canonizeze, ipotetic vorbind, pe Stepan Bandera și Constantinopolul ar întreba: „Chiar vrei să-l canonizezi?”

Bandera era șeful unei aripi militante a mișcării independenței ucrainene și un lider al activității teroriste a naționaliștilor ucraineni. El este foarte venerat în Ucraina astăzi, cu statui și muzee în cinstea sa în toată țara, deși este considerat, de asemenea, ca fiind un colaborator nazist și un criminal de război, responsabil pentru multiple genocide. Parlamentul ucrainean a votat recent pentru a stabili  ziua de naștere sărbătoare națională.

Arhiepiscopul Daniel a răspuns că nu numai Constantinopolul, ci și alte Biserici locale ar ridica, de asemenea, întrebări cu privire la o astfel de canonizare. După cum explică el, atunci când un sfânt este canonizat, oamenii se uită la acea persoană pentru o vreme – fie că au făcut minuni sau oamenii se roagă la el/ea – și apoi canonizarea este adusă în atenția celorlalte Biserici locale.

„De aceea, pentru a vorbi despre canonizarea liderilor politici – cred că nu vom merge la astfel de acțiuni radicale”, a spus ierarhul din Constantinopol, fără a comenta dacă Bandera este sau nu vrednic de venerație.

BBC a ridicat atunci exemplul mucenilor regali ruși, la care Arh. Daniel a menționat că acestea nu sunt acceptate de diaspora ucraineană:

BBC : Biserica Ortodoxă Rusă, de exemplu, a canonizat pe Nicolae al II-lea și întreaga familie regală …

Arhiepiscopul D : Și nu toate Bisericile au recunoscut această canonizare.

BBC : Și este normal?

Arhiepiscopul D : Pentru venerarea interioară a sfântului de către Biserica Moscovei, este bine. Noi, biserica ucraineană din străinătate, nu recunoaștem canonizarea lui Nicolae al II-lea.

Țarul Nicolae al II-lea și familia sa au fost canonizați ca mucenici regali de către Biserica Rusă din Străinătate în 1981 și de Patriarhia Moscovei în anul 2000.

Sursa: https://orthochristian.com/118582.html
Traducere: ortodoxinfo.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.