Selectați pagina

Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Bulgară NU vor participa la Marele Sinod

Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Bulgară NU vor participa la Marele Sinod

BisericaDecizie de ultimă oră a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse – NU va participa la Sfântul și Marele Sinod

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a propus, în urma ședintei de urgență, care a avut loc ieri, 13 iunie, amânarea datei de organizare a Sfântului și Marelui Sinod din cauza refuzului unui număr de Biserici Ortodoxe locale ( n.n. din Bulgaria, Antiohia, Georgia, Serbia) de a participa la viitoarea reuniune, informează în premieră Agenția de Știri Lăcașuri Ortodoxe, care citează surse din Rusia. Șeful Secretariatului Administrativ al Patriarhiei Moscovei, Episcopul Serghei de Solnecinogorsk, care se afla în Creta, pentru participarea la pregătirile Sinodului, a fost rechemat la Moscova. Șeful Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, imediat dupa incheierea sesiunii de urgenta a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat: “Nu vom putea participa la Sinodul Pan-Ortodox… Vom cere să se amâne data desfășurarii sale”.

Biserica Ortodoxă Bulgară cere amânarea și condiționează participarea la Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe de respectarea solicitărilor sale enumerate mai jos.

Hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, din 1 iunie 2016, privind Sfântul și Marele Sinod Panortodox (16-26 iunie 2016, Insula Creta)

În şedinţa de astăzi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare – Patriarhia Bulgară, întrunit în plen (Proces Verbal № 12/1.06.2016), a purtat discuţii ample cu privire la temele legate de convocarea Marelui şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, din perioada 16-26 iunie 2016 – Insula Creta.

În legătură cu Sfântul și Marele Sinod Panortodox, Sfântul Sinod a decis să propună amânarea acestuia, precum şi să nu participe la Sfantul si Marele Sinod Panortodox, în cazul în care propunerile formulate de Biserica Ortodoxa a Bulgariei privind schimbările tematice şi organizatorice nu vor fi luate în seamă şi respectate.

În susținerea poziţiei sale, Sfântul Sinod a ținut seama de următoarele cauze şi circumstanţe importante:

1) lipsa, pe agenda de lucru a Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, a unor teme de o importanţă majoră pentru Sfânta Ortodoxie, care au o însemnătate actuală şi necesita o hotărâre neîntârziată sinodală panortodoxă;

2) dezacordurile, apărute oficial între Bisericile Ortodoxe Locale, legate de unele texte deja aprobate pentru Sfantul si Marele Sinod;

3) imposibilitatea – potrivit Regulamentului de funcţionare al Marelui şi Sfântului Sinod Panortodox al Bisericii Ortodoxe, deja aprobat – redactarii textelor în cursul sesiunii de lucru a Sfantului si Marelui Sinod;

4) ordinea plasarii [asezarii] propuse pentru Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Locale, în sala prevăzută pentru desfăşurarea şedinţelor Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, care ordine încalcă principiul egalității Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale;

5) plasarea nepotrivită a observatorilor şi oaspeţilor Sfantului si Marelui Sinod Panortodox;

6) necesitatea efectuarii unor cheltuieli financiare mari şi nejustificate, în cazul participării la Sfantul si Marele Sinod Panortodox, din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare – Patriarhia Bulgară.

După votare, Sfântul Sinod a DECIS în unanimitate:

I. Insistă ca Marele şi Sfânt Sinod al Bisericii Ortodoxe, programat pentru perioada 16-26 iunie 2016, să fie amânat, iar pregătirea pentru efectuarea acestuia să continue;

II. În caz contrar, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare – Patriarhia Bulgară declară categoric decizia sa de a nu participa la lucrarile Marelui şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe programat pentru perioada 16 -26 iunie 2016.

Patriarhia Ecumenica promite sa rezolve problema Qatarului, dar dupa Sfantul si Marele Sinod

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a propus, în cadrul unei întruniri care a avut loc la 1 iunie, sub președinția Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, conform unui comunicat oficial publicat în urma ședinței, înființarea unei comisii speciale, coordonate chiar de către Patriarhia Ecumenică, prin care să se rezolve disensiunile între Patriarhiile Antiohiei și Ierusalimului, privind jurisdicția asupra Qatar-ului. Hotărârea, care poate fi interpretată mai degrabă ca o promisiune pentru ca cele doua Patriarhii să participe la Sfântul și Marele Sinod Panortodox, amintește că înființarea acestei comisii ar urma să aibă loc “imediat dupa Sfântul și Marele Sinod Panortodox”.

Sursa:basilica.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii