Selectați pagina

Biserică Ortodoxă Greacă demolată de o Fundație Islamică în Turcia

Biserică Ortodoxă Greacă demolată de o Fundație Islamică în Turcia

Biserica ortodoxă greacă Sf. Gheorghe, care a fost restaurată și transformată în centru cultural de către municipalitatea Nilüfer din orașul Bursa din Turcia, a fost preluată din municipalitate și transferată către o Fundație Islamică. Clădirea istorică, care a fost neglijată timp de 7 ani, a fost distrusă recent, a relatat Gazete Duvar .

Biserica ortodoxă greacă Sf. Gheorghe, despre care se estimează că a fost construită în 1896, a fost transformată în moschee, dar a fost abandonată după ce a fost construită Moscheea Yeni Özlüce. Municipalitatea Nilüfer, care a preluat clădirea istorică în 2006, a restaurat clădirea în cadrul proiectului aprobat de Consiliul pentru conservarea patrimoniului cultural și natural și a deschis-o ca și Casa de cultură Özlüce în 2009.

Când clădirea a fost abandonată, a fost restaurată de municipalitatea Nilüfer și transformată în Özlüce Kultürevi.

Municipiul Nilüfer, dorind să conserve Biserica Ortodoxă Grecească Sf. Gheorghe, cunoscută sub numele de „Hagia Sofia din Bursa”, deoarece a fost folosită atât ca biserică, cât și ca moschee, în generațiile viitoare, a organizat diverse evenimente culturale în istoricul istoric. clădire. Cu toate acestea, în 2013, ca urmare a procesului intentat de Direcția regională a fundațiilor, Özlüce Kultürevi a fost preluat din municipalitatea Nilüfer și înregistrat la Fundația Moscheea Satului İnesiye.

Clădirea istorică, a cărei ușă a fost încuiată după ce a trecut la fundația islamică, nu a fost întreținută de ani de zile și au început să apară fisuri în clădire. Notând situația către Direcția regională a fundațiilor și atrăgând atenția asupra pericolului demolării, municipalitatea Nilüfer a încercat din nou să preia jurisdicția asupra acestei biserici în 2016 și a cerut clădirea să fie alocată municipalității pentru renovare. Cu toate acestea, s-a afirmat că această clădire poate fi folosită doar ca moschee.

Municipalitatea Nilüfer a avertizat asupra demolării în 2019 și a cerut clădirea să fie alocată iar către municipalitate. Cu toate acestea, a fost refuzată. Clădirea istorică, lăsată nesupravegheată timp de 7 ani, a fost demolată recent.

Primarul Nilüfer, Turgay Erdem, a declarat: „Am restaurat acest loc și am cheltuit aproximativ 2 milioane de lire turcești. Scopul nostru a fost să transformăm locul, care nu este folosit ca moschee, într-un centru cultural și să îl protejăm. Ne-am făcut partea noastră pentru a transmite o moștenire culturală generațiilor viitoare. Cu toate acestea, Fundația [Islamică] au luat clădirea istorică într-un mod lipsit de sens, a lăsat-o să putrezească. Timp de 7 ani, nimeni nu a revendicat această structură. Banii publici au fost irosiți din cauza acestei neglijențe. Cine va explica acest lucru? Vom depune o plângere penală împotriva celor responsabili. ”

Afirmând că doresc ca Biserica să fie realocată sau închiriată municipalității în scopul renovării, atrăgând atenția asupra fisurilor și a pericolului de prăbușire a clădirii timp de șapte ani, Erdem a spus: „Astăzi, solicităm iar. Avem toate detaliile proiectelor clădirii, putem restabili această structură de la zero, dacă este necesar. Atâta timp cât ni se alocă.”

Sursa: https://www.gazeteduvar.com.tr/gundem/2020/09/02/7-yildir-bakim-yapilmayan-bursanin-ayasofyasi-yikildi/

Traducere: Ortodox Info.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.