Selectați pagina

Biserică ortodoxă din Niceea descoperită întâmplător pe fundul unui lac din Turcia

Biserică ortodoxă din Niceea descoperită întâmplător pe fundul unui lac din Turcia

Întâmplător sau nu, iată că in aceste vremuri de apostazie când la sinodul tâlhăresc din Creta Sinoadele Ecumenice au fost călcate în picioare, iată că in aceste vremuri apare din adâncurile lacului Biserica din Niceea construită pe locul Martirajului Sfântului Neofit. Biserica construită după 313 sau imediat după Sinodul I desfăşurat aici la Niceea.

Arheologii turci au descoperit o basilica scufundata sub lacul Iznik. Descoperirea a fost facuta dupa ce s-au facut fotografii ale lacului si s-a observat o structura la 20 de metri de marginea lacului.

Este vorba despre o basilică bizantină, cu trăsături ale arhitecturii creştine timpurii, scrie Hurriyet.

O echipa de scufundatori profesionisti a sosit in provincia de nord-vest Bursa, unde se afla districtul Iznik, pentru a examina basilica si a face masuratori subacvatice.

Echipa insotita de arheologi a stat sub apa mai multe ore si a fotografiat si inregistrat toate cele trei parti componente ale bisericii, cu ziduri de un metru grosime.


Se crede ca Ministerul Culturii si Turismului va decide sa se foloseasca de basilica pentru a promova turismul in regiune si pentru a asigura conservarea sitului arheologic.

 

 

 

 

Se crede ca edificiul are o istorie de 1.600 de ani, fiind construita in secolul IV sau V, si s-a prabusit in timpul unui cutremur ce a avut loc in regiune in anul 740. Biserica a fost construita in cinstea Sfântului Neofitos, ucis la 16 ani de soldatii romani, in anul 303.

Arheologii au descoperit multe roci stâncoase în interiorul bisericii. „Acest lucru arată modul în care structura s-a prăbuşit. În Iznik au avut loc multe cutremure devastatoare de-a lungul secolelor şi o serie de monumente antice au fost distruse în acest fel. Cel mai cunoscut seism a avut loc în 740 e.n. La primele evaluări, biserica s-a prăbuşit în timpul acestui cutremur, iar faleza s-a scufundat. Ulterior, bazilica nu a mai fost construită“, cred arheologii turci.

Surse: adevarul.ro, ziare.com, http://fullyawaremind.com/an-orthodox-church-has-emerged-from-a-lake/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Urmăritori / Pingbacks

  1. ganduri din ortodoxie - […] aparatorul.md […]

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *