Selectați pagina

Biserica mântuiește prin ceea ce este nu prin ceea ce face!

Biserica mântuiește prin ceea ce este nu prin ceea ce face!

Părintele Emilianos și lumea contemporană

Ierom. Serapion Simonopetritul

Întâi de toate Părintele era un om foarte deschis față de noi posibilități de dezvoltare, noi tehnologii, noi viziuni. As spune că era foarte înaintat pentru vremea lui. Asta, în primul rând.   

În al doilea rând, ceea ce-l interesa era omul, nu sistemul ori societatea, ci fiecare om în parte, oricine ar fi fost, care, atunci când se apropia de el, îi răspundea cu adevărat, întotdeauna.

În al treilea rând, cel mai important, Părintele nu făcea, era! Nu era dispus să facă, ci era! Biserica mântuiește prin ceea ce este nu prin ceea ce face! Este o mare greșeală pe care noi, cei de azi, o facem de multe ori, cea de a vrea ca Biserica să facă… să mântuiască…dar ce să facă? Biserica mântuiește prin ceea ce este! Ce este? Trupul lui Hristos! Așadar, ce spunea Părintele? Foarte simplu: “Ești unit cu Trupul lui Hristos? Te mântuiești!” Pe tine însuți și pe alții! Si aceasta era singurul adevăr!

Dacă noi am devenit monahi – câți ne-am făcut monahi, sau care nu ne-am făcut, nu are importantă – este pentru că am văzut înaintea noastră un chip viu de monah! “Ceea ce am pipăit”, “ceea ce am auzit”, “ceea ce am văzut”, cum spune Apostolul Ioan (1 Ioan, 1:1). Astfel de lucruri. Adică, nu ne-am convins atât prin cuvintele sale, care sunt bineînțeles, semnificative, cât prin modul său de viață și activitatea sa.  

Așadar, cel ce se apropia de el, cerându-i orice, bunuri materiale sau duhovnicești, găsea ceea ce cerea. Găsea ceea ce cerea de la Părinte, sub forma unei relații adevărate! Căci ceea ce ne mântuiește este relația cu omul și mai ales, desigur, cu Hristos cel Viu. 

Este surprinzător cum tâlcuiește cuvântul: “s-a înfățișat pe Sine viu” (F. A. 1, 3) Unul dintre cele mai frumoase texte ce înfățișează așteptarea Pogorârii Sfântului Duh. “S-a înfățișat pe Sine viu“, zice, nu în viață, ci “viu”. S-a înfățișat Hristos. Aceasta făcea Părintele în aproape toate relațiile sale, oricare ar fi fost aceste relații, cu orice fel de oameni îl abordau.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *