Purtarea măștilor in spatii deschide este ilegală!!!

„Biroul nostru de avocați își manifesta dezacordul fața de Hotărîrea nr. 27 a Comisiei municipale Extraordinare in Sănătate Publica din 20.11.2020, prin care s-a instituit obligația neconstituțională de purtare a măștilor (de orice tip) in spațiul public deschis in tot cuprinsul mun. Chisinau.

In primul rind prin aceasta măsura se încalcă grav dreptul constituțional la liberă circulație și la viața privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament (conform Deciziei Curții Constituționale nr 18 din 23.06.2020).

Mai apoi, prin aceasta Hotărîre nu se urmărește lupta cu răspindirea COVID, din simplu motiv ca in viziunea Comisiei, oamenii pot purta orice fel de măști (cârpe), important e ca sa aibă ceva peste gură.

Oamenii poarta aceeași masca săptămîni întregi și se intoxica de la mizeria depusă pe ea. Acest factor nu are importantă pentru autorități. Dezgustător și abuziv. Asemenea norme sfidează orice principiu de ierarhie legislativă și vadesc tendințele autoritare ale membrilor Comisiei, tendințe care trebuie oprite prin revocarea Hotaririi de către instanța de judecată competentă.

Vom reveni cu detalii privitoare la punerea pe rol a cauzei și data ședinței de judecată. Îndemnam toată lumea sa își apere drepturile constituționale și sa conteste orice măsura abuziva impusă in numele unei cauze aparent nobile: lupta cu un virus ce nu poate fi oprit prin purtarea măștilor pe străzi (nu exista nici un studiu medical in acest sens).

Cei care vor sa lupte cu acest virus, trebuie sa întărească imunitatea grupului de risc (persoane peste 50 de ani), prin compensarea preparatelor medicamentoase ce conțin vitamine, zinc și prin alte metode similare. Nu poți lupta cu un virus prin metode disperate, barbare și bolșevice. In țări ca Bulgaria, Danemarca, Suedia, Olanda, unda maștile nu sunt obligatorii nici in Spatii închise, rata îmbolnăvirilor este net inferioară fata de R. Moldova.”

Avocat Iulian Rusanovschi