Banca Centrală vrea să introducă biometria în aplicațiile mobile ale băncilor pentru credite. Astfel se vrea obligarea băncilor să înregistreze noii clienți în aplicațiile mobile ale acestora printr-un sistem biometric unificat (UBS).

BIOMETRIA VA DEVENI OBLIGATORIE… Rușilor li se va interzice deschiderea de conturi și acordarea de credite fără date biometrice

BIOMETRIA VA DEVENI OBLIGATORIE… Rușilor li se va interzice deschiderea de conturi și acordarea de credite fără date biometrice

Proiectul „Cu privire la criteriile pentru aplicațiile mobile ale băncilor cu licență universală…”, elaborat de autoritatea de reglementare, a fost plasat pe site-ul oficial.

Potrivit documentului, instituțiile financiare care nu vor încorpora date biometrice în aplicațiile lor nu vor putea să acorde împrumuturi și să deschidă depozite pentru noi clienți prin intermediul acestora. Comentariile privind proiectul vor fi acceptate până la sfârșitul lunii iulie, iar acesta ar putea intra în vigoare încă din august.

De fapt, băncile au primit un ultimatum – să asigure identificarea în aplicația mobilă prin intermediul UBS sau să nu mai emită credite prin intermediul acesteia, a explicat sursa pentru Kommersant.

Maria Mikhailova, director executiv al Asociației Naționale de Plăți, estimează că vor fi necesare 10-15 milioane de ruble pentru a pune la punct softul necesar. Se remarcă faptul că rușii nu sunt foarte dispuși să prezinte datele lor biometrice.

Securitatea în sistemul biometric unificat nu este ușoară, iar „statul are într-adevăr nevoie ca cetățenii să predea datele lor biometrice”, consideră Alma Obayeva, șefa Consiliului Național de Plăți.