graficRapoartele privind eutanasia în Belgia indică faptul că numărul de decese prin eutanasie raportate continuă să crească de la an la an într-un ritm foarte rapid.

Dacă în 2010 erau raportate 954 de decese, în 2011 se ajungea la 1.133. În 2012, are loc o creştere de 25 de procente faţă se anul precedent (1.432) iar în 2013 creşterea este mai accentuată, ajungându-se la 1.816, ceea ce înseamnă 26,8% faţă de 2012.

În același timp, Belgia a extins recent eutanasia la copii. Proiectul de lege pentru eutanasierea copiilor a fost adoptat după ce în Bruxelles au avut loc proteste împotriva proiectului de lege iar 160 de medici pediatri belgieni au denunțat proiectul de lege pentru eutanasierea copiilor.

Studii privind legea eutanasiei în Belgia, care au fost publicate în 2010, au constatat că, în regiunea Flandra din Belgia, 32% din totalul deceselor asistate s-au făcut fără o cerere prealabilă, 47% din totalul deceselor asistate nu au fost declarate, iar asistente medicale au eutanasiat pacienți, deși legea belgiană interzice acestora să efectueze eutanasia. Nu a existat nicio tentativă de urmărire penală pentru abuzuri în aplicarea legii eutanasiei în Belgia.

În ianuarie, mass-media belgiană a atenţionat că un medic ce practică eutanasia a recunoscut că nu a raportat eutanasierile pe care le-a efectuat. Articolul confirmă faptul că multe decese prin eutanasie din Belgia nu sunt raportate și numărul real de decese prin eutanasie este mult mai mare decât 1.816.

În februarie, dr. Tom Mortier a făcut o plângere oficială împotriva medicului care și-a eutanasiat mama sănătoasă fizic dar care suferea de depresie. Mortier a întrebat:

„Cum este posibil ca eutanasia să fie efectuată pe oameni sănătoși fizic?”

În aprilie 2014, o belgiană în vârstă de 20 de ani, pe nume Margot, a făcut o a doua plângere oficială împotriva aceluiași doctor ca răspuns la moartea prin eutanasie a mamei ei în vârstă de 47 de ani care era sănătoasă fizic, dar care suferea de depresie. Margot a întrebat:

„Cum ar putea o persoană care nici măcar nu a fost tratată pentru depresie să fie eutanasiată?”

Sunt și întrebări serioase care se pun cu privire la scopul și eficacitatea Comisiei belgiene pentru controlul și evaluarea eutanasiei. Președintele acestei comisii este principalul medic ce practică eutanasia în Belgia, care conduce, de asemenea, o clinică de eutanasie, iar jumătate din membrii comisiei membri ai lobby-ului pro-eutanasie.

În noiembrie 2013, am participat la o dezbatere cu Dr. Jan Bernheim, unul dintre pionierii legii belgiene a eutanasiei. În timpul dezbaterii de la Bruxelles am citat din studiile anterioare care arată că eutanasierile au loc fără cerere, că decesele prin eutanasie nu au fost raportate și că asistentele medicale au ignorat legea și își eutanasiau pacienţii. Bernheim a răspuns la aceste declarații, declarând:

„Există probleme cu legea belgiană a eutanasiei.”

Am răspuns:

„Aceasta este o slabă consolare pentru cei morți.”

Măsurile de protecție și controlul din legea belgiană a eutanasiei nu funcționează. Guvernul belgian trebuie să stabilească un moratoriu cu privire la programul său de eutanasie și să-și re-evalueze legea eutanasiei, sau numărul de decese prin eutanasie va continua să crească exponențial.

de ALEX SCHADENBERG, LifeSieNews