Selectați pagina

Bebelușii moldoveni, hrăniți cu lapte praf. Mămicile nu-și pot alăpta copiii pentru că sunt nevoite să muncească

Bebelușii moldoveni, hrăniți cu lapte praf. Mămicile nu-și pot alăpta copiii pentru că sunt nevoite să muncească

bebelusi hraniti cu lapte prafTot mai multe mămici din Moldova aleg să-și hrănească copiii cu lapte praf, în defavoarea alăptării la sân. Numărul acestora crește simțitor în fiecare an, arată datele Ministerului Sănătății. Dacă în 2012 numărul femeilor care își alăptau copiii doar în primele trei luni de la naștere era de 34 de mii, în 2013 numărul acestora a crescut cu aproape o mie. În același timp, numărul mămicilor care-și alăptează copii până la un an a scăzut, anul trecut, cu peste 300.

Specialiștii spun că numărul mămicilor care-și alăptează copii doar în primele luni de viață a început să scadă încă din perioada sovietică, iar motivele ce le determină să facă acest lucru sunt insuficiența de timp și dorința de a-și păstra aspectul estetic al sânilor.

„Știm cum se trăiește în Moldova și cu ce alocații trebuie să-și întrețină mamele copiii, așa că multe dintre ele încep să muncească la câteva luni de la naștere, iar de copil îngrijeșe o rudă sau bona. În astfel de situații mămicile nu pot să-și alăpteze copii, deși sunt conștiente că acest lucru este necesar pentru micuț”, afirmă Stela Cumpănă, medic pediatru.

Există și o altă categorie de mămici, cele care renunță la alăptarea copiilor pentru a-și păstra aspectul estetic al sânilor. Astfel de cazuri însă sunt mult mai puține decât numărul celor care sunt nevoite să muncească după naștere. Medicii spun însă că alăptarea copilului nu influențează negativ aspectul și nici sănătatea sânului, ba din contra.

„Există numeroase studii care arată că alăptatul scade riscul de a dezvolta cancer la sân. În ceea ce ține de forma sânului, nu alăptatul este devină că sânii se lasă în jos, ci vârsta”, explică medicul Stela Cumpănă.

Perioada de alăptare a copiilor depinde și de mediul de trai al acestuia, spun specialiștii. Astfel, femeile de la țară obișnuiesc să-și hrănească la sân copiii mult mai mult decât cele de la oraș. Asta pentru că femeile de la sat nu-și permit să cumpere lapte praf. O confirmă și medici de familie din localități.

„Toți micuții pe care îi am la evidență sunt alăptați la sân. Încă de când sunt însărcinate le explicăm despre beneficiile laptelui matern. În mare parte, până la un an mămicile își alăptează copiii, dar chiar să vrea să-i hrănească cu lapte praf din sat nu au de unde îl cumpăra, trebuie să meargă la farmaciile din oraș”, afirmă Lidia Cvașniți, medic de familie în satul Mihailovca, raionul Cimișlia.

Specialiștii mai atenționează că mămicile care alăptează trebuie să aibă și un regim alimentar echilibrat. Alimentația copilului depinde și de alimentația mamei. Pentru ca bebelușul să primească toți nutrienții necesari, mămicile, la rândul lor, trebuie să consume alimente bogate în minerale și vitamine.

Specialiștii mai atenționează că mămicile care alăptează trebuie să aibă și un regim alimentar echilibrat. Alimentația copilului depinde și de alimentația mamei. Pentru ca bebelușul să primească toți nutrienții necesari, mămicile, la rândul lor, trebuie să consume alimente bogate în minerale și vitamine.

„Nu trebuie de mâncat cât pentru doi, cum spun bătrânii. Alimentația femeilor care alăptează copii trebuie să fie diversificată. Fructele proaspete, carnea, legumele nu trebuie să lipsească de la mese, pentru că elementele nutritive din acestea ajung și în lapte, respectiv, la copil”, precizează pediatrul Stela Cumpănă.

Dacă totuși mămicile se hotărăsc să-și hrănească copilul cu lapte praf, acestea trebuie să aleagă laptele bogat în probiotice. Specialiștii atenționează că organismul copilului este individual, de aceea alegerea laptelui praf trebuie făcută doar împreună cu medicul, deoarece acesta poate ști cel mai bine care sunt necesitățile micuțului. Mămicile trebuie să mai știe că laptele matern conține tot de ce are nevoie un bebeluș. Acesta este bogat în hidrocarburi ușor asimilabile, grăsimi, inclusiv colesterol, proteine, printre care și anticorpi, vitamine, substanțe minerale, fermenți, hormoni și alți componenți antibacterieni. Astfel, alăptatul de cel puțin un an îl poate proteja pe copil de mai multe boli.

„Laptele matern este ca un scut împotriva bolilor pentru copii. Cele mai frecvente maladii care se înregistrează la copii care au fost hrăniți de mici cu lapte praf sunt anemia și diabetul zaharat. Alăptatul de trei luni nu este nici pe departe suficient pentru protecția copilului. Este recomandat ca mama să-și hrănească copilul la sân cel puțin un an”, explică Cumpănă.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut în Republica Moldova s-au născut peste 37.870 de copii.

Sursa: e-sanatate.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

 1. Alimpesc Claudiu

  Nu se spune nimic despre moartea Mitropolitului Vladimir al Ucrainei si Kievului si nici despre numirea UNUI ROMAN in funcția de Mitropolit al Ucrainei Onufrie de Cernăuți. Doamne Ajuta sa fie Bine si pentru romanii de aici

  Răspuns
 2. marele Păcătos

  aha, nu ştiaţi că iudele masonice au făcut standarde a-iu-ri-te, spre exemplu în lapte (tot laptele) se pun !antibiotice!

  institutul de Chimie au făcut expertiză la toate întreprinderile care „produc” şi realizează lactate, au zis că tot laptele e din praf.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке