Selectați pagina

Bartolomeu nu renunţă la ecumenism. Pe 28-29 aprilie va fi la Cairo, alături de Papa Francisc

Bartolomeu nu renunţă la ecumenism. Pe 28-29 aprilie va fi la Cairo, alături de Papa Francisc

În timp ce (peste) 50 de chilii din Sfîntul Munte Athos au întrerupt pomenirea Patriarhului la Sfânta Liturghie din cauza ecumenismului, Patriarhul Bartolomeu îşi demonstrează în continuare solidaritatea şi unitatea cu papa Francisc de la Roma.

Patriarhul ecumenic de Constantinopol va fi la Cairo la 28 şi 29 aprilie, la invitaţia marelui imam al moscheii din Al Azhar, Cheikh Ahmed Mohamed el-Tayyib, în aceleaşi zile ale vizitei Papei Francisc. O prezenţă semnificativă, care uneşte creştinii şi mărturia lor de unitate ca semn pentru pacea în lume, în acest moment dificil, când suflă vânturi de război. Papa de la Roma, patriarhul de Constantinopol vor fi aşa de aproape de papa Bisericii copte Tawadros, a cărui comunitate creştină a fost lovită şi rănită mortal de atentatele fundamentaliştilor.

Bartolomeu I a fost invitat de el-Tayyib să participe la Conferinţa Internaţională despre Pace, în timpul căreia sunt prevăzute intervenţiile lui Francisc şi a marelui imam. Despre posibilitatea călătoriei în Egipt vorbise însuşi patriarhul ortodox la încheierea Liturgiei Divine de Paşte, aşa cum afirmă Alberto Negri în Sole 24Ore din 16 aprilie. Bartolomeu a comunicat o scrisoare scrisă la mână de către Pontif, în care Francisc îi mulţumea pentru prietenia sa urându-şi să-l revadă cât mai curând. Apoi patriarhul a adăugat: „Ocazia ar putea să fie foarte aproape: am fost invitat şi eu de Universitatea din Al Azhar la Cairo şi la 28 aprilie aş putea să fiu cu Papa Francisc cu aceeaşi ocazie”.

Surse apropiate de patriarhia ecumenică de Constantinopol confirmă la Vatican Insider că decizia de a accepta invitaţia a fost luată şi că Bartolomeu va fi la Cairo. Prietenia dintre episcopii de Roma şi de Constantinopol, succesori ai apostolilor şi fraţilor Petru şi Andrei, a fost mereu foarte cordială. Francisc şi Bartolomeu au mers împreună în Ţara Sfântă, în mai 2014, şi s-au rugat împreună în bazilica Sfântului Mormânt. Papa a voit ca patriarhul să fie alături de el după câteva zile, în grădinile vaticane, în timpul rugăciunii pentru pacea în regiune. În noiembrie, Francisc a vizitat Turcia şi a participat la sărbătoarea liturgică pentru comemorarea sfântului Andrei în biserica patriarhală din Fanar. În urmă cu un an, în aprilie 2016, Bartolomeu l-a invitat pe Francisc pentru o vizită fulger în insula greacă Lesbos, unde se află un mare lagăr de refugiaţi: a fost vorba despre prima călătorie în întregime „ecumenică” a unui Papă, pentru că Francisc a rămas tot timpul alături de patriarhul de Constantinopol şi de arhiepiscopul de Atena Hyeronimos, fără celebrări sau întâlniri deosebite pentru comunitatea catolică.

Prezenţa în acelaşi timp a Papei şi a patriarhului ortodox, la întâlnirea din marea universitate sunnită, la puţine zile de la atentatele care au însângerat Paştele copţilor din Egipt este aşadar un semn elocvent de unitate şi de apropiere între creştinii de diferite confesiuni, după cum exprimă şi voinţa de a dialoga împreună cu acei musulmani care refuză violenţa şi justificarea terorismului şi a măcelurilor în numele religiei.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 19 aprilie 2017)

Surse: www.odighitria.by www.itrc.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.