Autoritățile norvegiene au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. Diplomatul are la dispoziție trei săptămâni pentru a părăsi Norvegia.

„Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l recheme pe consulul polonez”, a declarat luni pentru AFP Per Bardalen Wiggen, purtător de cuvânt al instituției, informează Agerpres.

Aceasta „are legătură cu comportamentul său într-un anumit număr de afaceri consulare, mai ales față de funcționari, care nu este compatibil cu rolul său de diplomat”, a adăugat purtătorul de cuvânt, fără a oferi alte precizări.

Conform  presei norvegiene, consulul Slawomir Kowalski era foarte implicat în dosarele unor copii luați din familiile lor pentru că ar fi fost supuși abuzurilor. Serviciile sociale norvegiene,  Barnevernet, sunt în mod regulat criticate în țară și în străinătate pentru o practică în materie considerată intransigentă și care afectează deseori familii străine.

Kowalski este cunoscut pentru conflictele sale repetate cu serviciul de protecție a copilului Barnevernet din Norvegia, pe seama drepturilor copiilor polonezi, scrie agenția poloneză PAP.

Conform sursei citate, diplomatul polonez a ajutat 150 de familii poloneze care s-au confruntat cu pierderea custodiei copiilor lor în Norvegia, în baza deciziilor emise de Barnevernet.

În 2016, Kowalski a fost numit „Consulul Anului” de către ministerul de externe de la Varșovia pentru „o acțiune adecvată și o colaborare utilă” cu autoritățile norvegiene „în cazurile unor cetățeni polonezi minori aflați în  custodia serviciilor de asistență norvegiene”.

La finela anului trecut, Polonia a acordat azil unei femei norvegiene care se teme că serviciile sociale din țara sa i-ar putea lua copilul.

Silje Garmo a sosit în Polonia împreună cu fiica ei, Eira, în vârstă de patru luni, în mai 2017, după ce a fost avertizată de prieteni că, cel mai probabil, copilul îi va fi luat de cei de la Barnevernet.

Serviciul de  protecția a copilului din Norvegia, devenit cunoscut și în România în urma cazurilor familiilor Bodnariu și Nan, după ce copiii le-au fost luați, abuziv.  Barnevenet a acuzat-o pe norvegiana Garmo de suprasolicitare și oboseală cronică, motiv suficient pentru ca fetița să ajungă pe mâna lor.

Sursa: Active News