Selectați pagina

Bărbați doar cu numele! Noi studii arată o scădere masivă a nivelului de testosteron în rândul bărbaților americani. Care să fie cauza?

Bărbați doar cu numele! Noi studii arată o scădere masivă a nivelului de testosteron în rândul bărbaților americani. Care să fie cauza?

Peter Andrews este jurnalist științific și scriitor, locuind la Londra. Pregătirea de bază este în științele naturii, fiind absolvent al Universității din Glasgow și având o diplomă în genetică.

Poluarea, viața sedentară, soia și „feminizarea” socială au fost date drept cauze ale adâncirii crizei testosteronului. Rapiditatea aflării unui răspuns este foarte importantă – viitorul populației Americii depinzând literalmente de el.

Descoperiri alarmante

Testosteronul este, într-adevăr, hormonul masculinității. Este cel care transformă băieții în bărbați – la pubertate testiculele începând să-l producă masiv, înfluențând astfel și celelalte caracteristici sexuale secundare. Aici sunt incluse dezvoltarea mușchilor și a sistemului osos, vocea mai groasă și creșterea părului pe corp. Fără testosteron, am vedea pe străzi armate de așa-ziși bărbați, subțirei, epilați și pițigăiați, cam în stilul lui Michael Jackson (despre care se zvonește că ar fi luat tratamente pentru blocare hormonală încă din copilărie) sau chiar a unui Jeff Bezos tânăr (până când se presupune că a început să-și popeze în corp testosteron pentru completare).

Conform unui nou studiu, publicat luna aceasta de Journal of Sexual Medicine, există o criză a testosteronului, cel puțin când vine vorba de generația Millenials sau de cei din Generația Z din America. [Generația Millenials reprezintă pe cei născuți în ultimul deceniu al secolului trecut sau chiar mai devreme în timp ce generația Z este reprezentată de cei care au folosit tehnologia digitală, internetul și platformele de socializare de la vârste mici, fără a avea neapărat o pregătire în acest sens – n.tr]. În mod normal, nivelul de testosteron scade odată cu vârsta dar, conform acestui studiu, prezentat în octombrie anul trecut Societății Nord-Americane de Medicină Sexuală, se observă o scădere șocantă în rândul cohortelor de băieți începând din 1999. Autorii au testat testosteronul de ser (cantitatea totală de testosteron din sânge) în cazul a 4 045 de bărbați cu vârste între 15 și 39 de ani – asigurându-se că ia în calcul și factori de influență precum vârsta, rasa sau nivelul de activitate fizică – iar cifrele s-au confirmat. De fapt, ele s-au diminuat cu peste un sfert în ultimele două decenii.

Știrea nu ar trebui însă să surprindă. Date care arătau scăderea numărului de spermatozoizi din lichidul seminal au fost raportate la scară largă în ultimii ani. Din moment ce testiculele produc atât testosteronul cât și celulele spermatice, e foarte probabil să existe o cauză comună. Mai e careva cu laptop-ul prea aproape de șliț?

Să fie justificată iritarea activiștilor pentru drepturile bărbaților?

Activiștii pentru drepturile bărbaților – ignorați lejer prin punerea acelei etichete diavolesc de vagi de „adepți ai teoriilor conspirației” – au avertizat despre disruptorii endocrini din alimente și despre xenoestrogenii din apă. Adevărul este că a identifica o cauză, în acest moment, este echivalent cu a încerca să pui un diagnostic pentru o boală a modernismului dând cu bobii. Să fie ubicuitatea pornografiei de pe internet? Eliminarea muncilor manuale în rândul claselor muncitoare? Sau hrana pentru bebeluși bazată pe soia? Întrucât studiul efectelor oricăruia dintre acești factori nu va fi niciodată finanțat de către complexul educațional-industrial, este imposbil să știm ce influență au avut și au în continuare.

Alimentația proastă și stilul de viață sedentar de care mulți tineri americani se bucură sunt cu siguranță printre factorii cu o contribuție majoră, dar asta nu explică nivelul scăderii. Asta întrucât autorii studiului au luat în calcul și supraponderabilitatea, un inamic cunoscut al testosteronului, analizând declinul numai la acei bărbați tineri care aveau un indice normal al masei corporale. Chiar și la acești bărbați s-a constatat o diminuare cu 20 la sută a nivelului de testosteron.

Feminizarea societății este o ipoteză interesantă, chiar dacă dificil sau imposibil de studiat (deși nu ar fi incorect politic). Să fie pătrunderea femeilor în locurile de muncă rezervate altădată bărbaților un element care să le fi perturbat activitatea endocrină? Pe termen lung și la scară mare, este perfect plauzibil. Față de America de altădată, în care locurile de muncă erau subiectul competiției masculine, venerând un singur zeu – succesul în afaceri în lumea reală – și nemilos de capitalistă în schemele de remunerare și premiere, lumea din zilele noastre este la polul opus. Chiar și sectorul privat este sufocat de departamente lăbărțate de resurse umane care sfătuiesc pe șefi să răsplătească mai mult glumițele, girând astfel mediocritatea și slugărnicia drept căi spre construirea unei cariere. Este ușor de observat cum secrețiile hormonale care dau agresivitatea naturală a bărbatului – inhibate și estompate la muncă, asta ca să nu mai vorbim și acasă – ar putea fi blocate.

De ce America?

America este înfundată până la gât în problema asta, dar oare lucrurile sunt diferite în alte societăți agro-industriale hiperfeminizate ca, de exemplu, Europa Occidentală? Ar fi de dorit un studiu similar. De asemenea, ar fi interesant dacă autorii studiului s-a uita mai departe la nivelul de estrogen al bărbaților ca și la nivelul de testosteron al femeilor. Oare acestea or fi crescut? Femeile au în sânge doar o mică parte din cantitatea de testosteron pe care o au bărbații dar o supraproducție ar trebui să conducă și la alte modificări vizibile, precum creșterea pilozității corporale sau îngroșarea vocii.

Nu vă lăsați păcăliți, acestea sunt vești foarte proaste! Nu doar că deficitul de testosteron este legat de o serie de probleme de sănătate, el este asociat cu un risc mai ridicat de deces – ca să nu mai vorbim de fertilitate. Dacă am ști numai atât, am putea spune că nivelul de testosteron poate fi cauza și, în același timp, metafora perfectă pentru criza existențială din zilele noastre prin care trece masculinitatea americană.

Sursa: https://www.rt.com/op-ed/478234-testosterone-crisis-america-future/

Traducere: Saccsiv

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.