Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă Guvernului Republicii Moldova un împrumut de  100 milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în țară. Împrumutul va fi oferit în mai multe tranșe, prima tranșă fiind de 25 de milioane de euro, relatează evzmd.md

Ceremonia de semnare a Acordului de împrumut a avut loc vineri, 18 octombrie, la Casa Guvernului.

Împrumutul BEI va ajuta la implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor 2013-2027 din Republica Moldova, în implicarea proiectelor ce vizează modernizarea și dezvoltarea sistemelor și instalațiilor de gestionare a deșeurilor solide în opt regiuni din țara noastră. Proiectele vor asigura localitățile cu noi sisteme de colectare, instalații de tratare a materialelor și a deșeurilor biologice și noi depozite regionale sanitare pentru toată populația urbană și pentru circa trei milioane de locuitori din mediul rural.

„Proiectele vor avea drept obiectiv reducerea impactului negativ asupra mediului și sănătății oamenilor, prin modernizarea sistemelor de colectare a deșeurilor și colectării separate a materialelor reciclabile și a deșeurilor biologice, precum și reabilitării a gropilor de gunoi sau închiderea acestora”, menționează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) într-un comunicat de presă.

Astfel, suportul financiar va oferi un sprijin investițional în timp util pentru transpunerea legislației UE în sectorul de gestionare a deșeurilor, așa cum este stipulat în Acordul de asociere Moldova-UE.

Împrumutul BEI va finanța până la 50% din costurile totale ale diferitelor componente, cu fonduri rămase care vor fi furnizate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), subvenții de investiții de la Platforma de investiții de vecinătate (PNI) și Europa de Est pentru energie Parteneriatul pentru eficiență și mediu (E5P), fonduri proprii care vor fi contribuite de autoritățile naționale și beneficiarii finali și asistență tehnică suplimentară oferită de alți donatori internaționali (precum GIZ și Agenția Cehă de Dezvoltare).

„Aceasta este prima operațiune a unei bănci din UE care contribuie la modernizarea infrastructurii deșeurilor solide din Moldova. Ea va îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor din țară, asigurând o sănătate publică mai bună și un mediu mai curat prin servicii îmbunătățite de gestionare a deșeurilor. Aceasta va face ca Moldova să se apropie de standardele europene, în conformitate cu Strategia de gestionare a deșeurilor a Guvernului”, a declarat reprezentantul BEI, Antonio Castillo.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a precizat că Guvernul Republicii Moldova va contribui, de asemenea, cu resursele proprii.