Selectați pagina

Avva Isaia: Iubirea de argint este […] a nu crede lui Dumnezeu că poartă grijă de tine, a te deznădăjdui de făgăduinţele lui Dumnezeu şi a iubi peste măsură ca să te întinzi cu avuţiile

Avva Isaia: Iubirea de argint este […] a nu crede lui Dumnezeu că poartă grijă de tine, a te deznădăjdui de făgăduinţele lui Dumnezeu şi a iubi peste măsură ca să te întinzi cu avuţiile

1.Zis-a avva Isaia: nimic nu foloseşte pe noul începător aşa de mult ca ocara. Că precum este pomul, care se udă în toate zilele, aşa este noul începător, care se ocărăşte şi suferă.

2. Zicea iarăşi către cei ce încep bine şi se supun sfinţilor părinţi: vopseaua cea dintâi nu iese, precum se întâmplă la porfiră. Şi după cum ramurile cele tinere se întorc şi se pleacă lesne, aşa fac şi noii începători, fiind întru supunere.

3. Zis-a iarăşi: noul începător, mutându-se din mănăstire în mănăstire, este asemenea unui dobitoc, care se trage de căpăstru aici şi acolo.

4. Zis-a iarăşi: făcându-se masă şi fraţii mâncând în biserică. Şi vorbind unii cu alţii, preotul Pelusiului mustrându-i pe ei le-a zis: tăceţi fraţilor, căci eu ştiu un frate care mănâncă cu noi şi bea pahare ca şi noi şi rugăciunea lui se suie înaintea lui Dumnezeu ca focul.

5. Se povesteşte pentru avva Isaia că a luat oarecând o vargă şi s-a dus la arie şi a zis lucrătorului: dă-mi grâu! Şi

lucrătorul i-a zis: au doară şi tu ai secerat, avvo? Zis-a cuviosul: nu! Şi i-a zis lucrătorul: cum dar voieşti să iei grâu, dacă nu ai secerat? Şi i-a zis lui bătrânul: şi dacă nu va secera cineva, nu ia plată? Zis-a lucrătorul: nu! Şi aşa s-a dus bătrânul. Iar fraţii văzând ce a făcut, i-au pus lui metanie, rugându-l să le spună pentru ce a făcut aceasta. Răspuns-a lor bătrânul: spre pildă am făcut aceasta, că de nu va lucra cineva, nu ia plată de la Dumnezeu.

6. Acelaşi avva Isaia a chemat pe unul din fraţi şi i-a spălat picioarele şi a pus o mână de linte în oală. Şi după ce s-a înfierbântat, a dat-o în lături. Şi a zis lui fratele: nu este fiartă îndeajuns, avvo. Şi i-a răspuns lui cuviosul: nu-ţi este destul că măcar a văzut focul? Şi aceasta este mare mângâiere.

7. Zis-a iarăşi: de va voi Dumnezeu să miluiască pe vreun suflet, iar el se semeţeşte şi nu sufere, ci îşi face voia sa, îl sloboade pe el să pătimească cele ce nu voieşte, ca aşa să-l caute pe El.

8. Zis-a iarăşi: de va voi cineva să răsplătească rău pentru rău, poate şi numai cu ameninţarea să vateme conştiinţa fratelui.

9. Acelaşi avva Isaia a fost întrebat ce este iubirea de argint? Iar el a răspuns: a nu crede lui Dumnezeu că poartă grijă de tine, a te deznădăjdui de făgăduinţele lui Dumnezeu şi a iubi peste măsură ca să te întinzi cu avuţiile.

(din Patericul Sfinților Bătrâni, Pentru avva Isaia)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *