Selectați pagina

Avioanele de luptă ale viitorului vor zbura singure, ajutate de inteligenţa artificială şi de realitatea virtuală

Avioanele de luptă ale viitorului vor zbura singure, ajutate de inteligenţa artificială şi de realitatea virtuală

Avioanele de luptă au avansat extrem de mult în ultimii ani.

Aeronave precum Eurofighter Typhoon sau F-35 se folosesc de tehnologii aflate mult înaintea vremii lor, însă şi costul acestora este unul pe măsură, scrie adevarul.ro

În viitor, avioanele de luptă se vor pilota mai mult singure, rolul pilotului fiind mai mult de ”manager”, adică va fi un fel de supervizor uman care va avea grijă de restul ansamblului tehnologic. Realitatea virtuală poate oferi factorului uman o multitudine de atuuri de care să se folosească atunci când este în luptă.

În plus, inteligenţa artificială este deja prezentă pe ultimul model de Typhoon, avion aflat în dotarea statelor din Vestul Europei, precum Marea Britanie, Franţa sau Germania. Tehnologia se foloseşte de patru calculatoare care gândesc mişcările viitoare în câteva fracţiuni de secundă, pentru a ajuta pilotul.

De asemenea, realitatea augmentată este şi ea folosită în prezent, urmând a fi înlocuită în viitor de cea virtuală. Piloţii vor putea astfel observa mult mai bine mediul înconjurător, fiind ”asaltaţi” cu informaţii în timp real. În plus, inteligenţa artificială va putea funcţiona şi pe post de copilot, notează publicaţia New Scientist.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. RomeoB

    La o emisiune Trinitas Tv acum cateva luni: un procesor de 35 dolari + un program de inteligenta artificiala, se poate coordona o ecadrila de avioane de lupta mai mine deca o face un expett tactician cu multa experienta in acest domeniu.

    Oricum programele de sah din comert, rulate pe PCuri normale, depasesc nivelul unui maestru de sah profesionist.

    DeepBlue (IBM) l-a invins acum 20 de ani, intr-un meci de 6 partide pe campionul mondial din acea vreme G Kasparov.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *