Selectați pagina

Avertizarea oamenilor de știință: Nu hrăniți copiii cu crenvurști!

Avertizarea oamenilor de știință: Nu hrăniți copiii cu crenvurști!

Majoritatea părinților știu asta deja: nici pentru copii, nici pentru adulți , cărnurile  procesate nu sunt benefice. Puțini sunt însă cei care știu și  posibilele consecințe  ale consumului de crenvurști, mezeluri și alte cărnuri  procesate.

Gravidele ce consumă crenvurști  frecvent își  predispun copiii la apariția  cancerului.

În  urma unui studiu amplu, desfășurat in anii ’90 de oamenii de stiinta Sarasua S. si Savitz D, s-a evidențiat o corelare intre  frecvența cu care o gravidă sau un copil mănâncă  crenvurști  sau alte cărnuri procesate, și tendința ca cei mici să dezvolte cancer.

Oamenii de știință  au descoperit astfel cum copiii născuți din mame ce au consumat o dată  pe săptămână sau mai des crenvurști în timpul sarcinii, aveau un risc dublu de a dezvolta tumori la nivelul creierului.

Copiii ce au consumat ei insisi crenvursti o data pe saptamana sau cu o frecventa mai mare, aveau de asemenea un risc crescut pentru acelasi tip de maladii.

Acesta nu e primul studiu de acest gen: Echipa condusa de un alt om de stiinta, Peters JM, a descoperit ca exista o legatura intre consumul anumitor alimente si riscul crescut de leucemie aparuta la copii.

Cercetarea s-a desfasurat in Los Angeles, intre anii 1980 si 1987, iar copiii studiati au avut varste cuprinse intre 0 si 10 ani.
In urma studiului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca cei mici care au consumat 12 sau mai multi crenvursti pe luna, aveau un risc de 9 ori mai mare de a dezvolta leucemie.

Cum pot crenvurștii să predispună la apariția cancerului

Majoritatea crenvurștilor, chiar și dintre cei mai „curați ” în ingrediente de pe piață, conțin conservanți numiți nitriți .

În timpul procesării, nitriții se combină cu aminele, compuși  organici prezenți  în carne, și formează  compuși  carcinogeni numiți N-nitroso.
Acești compuși  au fost asociați cu cancerul cavității bucale, de vezica urinară , al esofagului, stomacului si cerebral.

Cum rămâne cu legumele ce conțin nitriți?

Deşi și legumele conțin  nitriți  în mod natural, mai ales leguminoasele verzi, precum spanacul, salata sau țelina, acestea nu sunt la fel de periculoase, ba dimpotrivă.
Explicația constă în formarea componentelor carcinogene, lucru care în legume nu are loc. În  schimb, legumele sunt bogate în antioxidanți, precum Vitamina C sau D, care împiedică formarea compușilor carcinogeni și pot preveni chiar dezvoltarea anormală a celulelor.

Surse: ncbi.nlm.nih.gov; globalhealingcenter.com, unica.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *