Selectați pagina

Avertisment FBI: Hackerii îţi pot fura autoturismul de la distanţă

Avertisment FBI: Hackerii îţi pot fura autoturismul de la distanţă

masiniAdministarţia naţională a traficului din SUA şi FBI i-au avertizat printr-un mesaj public pe posesorii de autoturisme că atacurile cibernetice asupra sistemului de operare al maşinii sunt o ameninţare reală, informează BBC, scrie gandul.info.

FBI precizează că cele mai supuse riscului sunt maşinile moderne ce beneficiază de tehnologii informatice. Nici măcar prezenţa şoferului în autivehicol nu este o garanţie că acesta nu va fi atatcat de hackerii, au mai avertizat autorităţile.

“Autovehiculele moderne beneficiază de tehnologii noi pentru a spori măsurile de siguranţă în trafic, îmbunătăţirea consumului şi un comfort sporit”, se precizează în informarea FBI.

Calculatoarele şi progamele cu care sunt echipate maşinile oferă numeroase avantaje dar pot fi şi o mare vulnerabilitate care poate fi speculată din ce în ce mai uşor de infractorii ciberneticii, mai precizează serviciul federal american.

Cele mai sensibile sunt tehnologiile care conectează maşinile la Internet şi care le fac pe acestea vulnerabile şi la atacurile la distanţă. Pericolele pot aprea la conecaterea wireless, prin USB sau Bluetooth dintre autoturism şi un dispozitiv mobil, tabletă sau telefon. Cel mai mare risc pentru şoferi este ca hackerul să preai controlul asupra sistemelor de control ale vehicolului, frâne, volan sau direcţie, mai spun cei de la FBI.

Pentru prevenirea acestor atacuri nu există o soluţie concretă astfel că FBI îi sfătuieşte pe şoferi, în acelaşi mesaj public, să urmeze câteva reguli generale de prevenţie: “să menţină sistemul de operare actualizat la zi, să urmărească atenţionările transmise de producătorul auto privind eventualele rechemări la centrele de reparaţii, să aibă grijă atunci când fac modificări la programul informatic de operare al maşinii şi să ştie permanent care sunt persoanele care au acces fizic la autoturismele lor”.

FBI-ul a mai avertizat că hackerii pot chiar trimite mesaje false către calculatorul autoturismului prin care să anuţe o actualizare de soft, dar care în realitate să conţină un program prin care infractorii să preia comanda asupra maşinii.

Anul trecut, grupul Fiat Chrysler a rechemat în service 1,4 milioane de autovehicule după ce mai mulţi specialişti în securitate  informatică au demonstrat public cât de uşor poate fi preluat controlul asupra sistemului de operare al unui autoturism Jeep, inclusiv asupra volanului şi a sistemului de frânare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке