Selectați pagina

Autorităţile vor să introducă sancţiuni pentru cei care încalcă legislaţia cu privire la utilizarea BUTELIILOR de GAZ

Autorităţile vor să introducă sancţiuni pentru cei care încalcă legislaţia cu privire la utilizarea BUTELIILOR de GAZ

Planul de acţiuni privind asigurarea securităţii şi minimizarea riscurilor la utilizarea gazelor petroliere lichefiate, a fost prezentat ieri la Guvern. Documentul a fost elaborat la solicitarea premierului Pavel Filip, în urma exploziei produse la Chişinău în luna octombrie curent, scrie trm.md

Şeful Executivului a subliniat importanţa identificării măsurilor concrete pentru evitarea unor astfel de situaţii pe viitor şi instituirea unui mecanism viabil ce ţine de alimentarea buteliilor cu gaz, comercializarea şi instalarea acestora.

„Acum trebuie să asiguram securitatea oamenilor, iar în termen util să creăm un cadru legal care va permite folosirea doar a buteliilor de gaz care au trecut verificarea tehnică. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că gazul utilizat este anume cel destinat pentru gospodărie şi nu cel care se foloseşte la alimentarea automobilelor”, a subliniat premierul.

Planul de acţiuni elaborat în acest sens, prevede o serie demăsuri, printre care:

1.  Licenţierea companiilor care au dreptul să îmbutelieze şi să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic.

2. Introducerea sancţiunilor pentru încălcarea legislaţiei privind utilizarea şi comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

3. Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru acordarea unor facilităţi agenţilor economici. Acestea vor contribui la micşorarea preţurilor pentru gazele petroliere lichefiate de uz casnic.

4. Elaborarea Programului naţional de înnoire a parcului buteliilor şi compensarea costurilor pentru păturile social-vulnerabile. Actualmente, 90% din butelii folosite sunt învechite, cu termen de exploatare depăşit.

5. Organizarea campaniilor de informare privind regulile de securitate la utilizarea gazelor.

Planul de acţiuni urmează a fi definitivat, iar, suplimentar, autorităţile vor examina posibilitatea desfăşurării activităţii de livrare şi instalare a buteliilor de către companii specializate.

„Obiectivul nostru final este ca cetăţenii să poată apela la o companie care va veni la ei acasă, va instala butelia, va purta responsabilitatea pentru starea tehnică a acesteia sau va refuza instalarea, în cazul în care nu sunt respectate toate normele”, a precizat Pavel Filip.

De asemenea, în cadrul şedinţei, premierul a fost informat despre mersul lucrărilor de restabilire a blocului locativ din sectorul Râşcani al capitalei, care a avut de suferit în urma exploziei. Potrivit responsabililor, două dintre cele patru planşee avariate au fost deja restabilite, iar lucrările de reparaţie a pereţilor interiori continuă. În acelaşi timp, în scara unde a avut loc deflagraţia, deja funcţionează sistemul de alimentare cu apa şi canalizare, sistemul electric, dar şi ascensorul. În curând, va fi restabilit şi sistemul de încălzire, astfel încât până la sfârşitul acestui an locatarii vor putea reveni în apartamente.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *