Autoritățile vor monitoriza moldovenii care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 printr-o aplicație mobilă, în special, pentru a verifica dacă aceștia respectă regimul de auto-izolarea, transmite eNews.

aplicatie de monitorizare covid

Autoritățile vor monitoriza moldovenii care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 printr-o aplicație mobilă

O astfel de decizie au luat membrii Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în frunte cu premierul țării Natalia Gavrilița.

„Cei care s-au vaccinat vor intra în țară fără a sta în carantină în baza certificatului de vaccinare, ceilalți trebuie să dețină un test PCR efectuat cu cel mult 72 de ore sau un test antigen rapid”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Potrivit ei, fișele epidemiologice în format de hîrtie vor dispărea în curînd.

„Întrucît fișele epidemiologice pe hîrtie sînt impracticabile și deja depășite, Ministerul Sănătății va dezvolta soluții digitale pe care le va implementa. În special, de la 1 octombrie, vom lansa un sistem electronic pentru completarea online a fișelor epidemiologice pentru cetățenii Republicii Moldova care vor intra în țară, iar cei care nu au un certificat împotriva COVID va fi monitorizați prin intermediul unei aplicații mobile”, a spus Nemerenco.

În plus, transportatorii și alți angajați a căror activitate are legătură cu călătoriile vor trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 pînă la 1 octombrie, de altfel ei nu vor mai avea voie să treacă frontiera de stat.

Decizia completă va fi publicată în această seară și va intra în vigoare luni, 16 august.

Vă reamintim că vaccinarea împotriva COVID-19 în Republica Moldova este voluntară. Conform ultimelor date, cetățenii nu se grăbesc să imunizeze din diverse motive, inclusiv din cauza fricii de vaccin și adesea din cauza imposibilității de a alege un vaccin pentru imunizare.