Autoritățile din mun. Dnipro, după amenințările primarului orașului Boris Filatov, au început să sape șanțuri la intrarea în bisericile ortodoxe, anunţă Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi.

La 14 aprilie serviciul de utilități publice din municipiul Dnipro a săpat şanţuri la poarta sfântului lăcaş al Bisericii Ortodoxe Ucrainene în cinstea Sfântului Mare Mucenic Panteleimon, strada Panikahi, și în acest mod parţial a fost blocat accesul credincioșilor pe teritoriul bisericii. Membrii comunității religioase și parohul bisericii, protopopul Serghei Borisov au raportat jurnaliştilor UJO despre acest incident.

Potrivit acestora, la 14 aprilie la poarta bisericii au fost aduse maşinile serviciului de utilități publice și fără nici o explicaţie muncitorii comunali au început să sape șanțul. Credincioșii sunt convinși că această lucrare este răzbunarea oficialilor pentru slujba „greșită” din Duminica Floriilor și dorința de a intra în voia primarului orașului Boris Filatov, care a amenințat Biserica cu „uși blocate și drumuri săpate”.

Versiunea enoriaşilor este confirmată în întregime de adjunctul lui Boris Filatov, Mihail Lâsenko, care a postat pe Facebook o publicație sarcastică despre evenimentele desfăşurate în faţa bisericii.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10213768238360585&id=1845160915

„Noaptea trecută, un duh a pogorât asupra mea. Da, duhul tehnic al serviciului rețelei de alimentare cu apă. Duhul m-a informat că, cel mai probabil, de-a lungul acestei biserici, la o adâncime de un metru și jumătate, a început să izvorască mir o țeavă turnată la rece cu diametrul de 150 de milimetri”, a scris funcţionarul. „Deci, din intenții bune și cu gânduri drepte, am decis să sap această țeavă pentru a separa grăunţele de pleavă. Adevărat vă spun că a trebuit să sap șanțul de-a lungul intrării în această instituție”.

Lâsenko argumentează stilul său de expunere „ingenios” prin indignare sa pentru Liturghia săvârşită în biserica Sfântul Mare Mucenic Pantelimon în Duminica Floriilor. În opinia sa, preotul paroh a încălcat instrucțiunile consiliului municipal al orașului Dnipro, și efectuat împărtășirea credincioșilor: „Slujitorul cultului, în prezenţa unui număr mare de oameni, a folosit  pentru împărtășire o singură linguriță și dintr-un potir i-a împărtăşit în cavitatea bucală pe credincioșii pioși și smeriți. Cu aceeași lingură și din același potir au fost împărtășiți 300 de credincioşi. Nu știu dacă în seminariile teologice se ţin cursuri despre principiile de igienă și un minim academic despre nerăspândirea infecțiilor, dar este de necontestat faptul că parohul incintei menționate a neglijat consiliului municipal”.

Iar în același timp, parohul comunității i-a comunicat corespondentului Uniunii Jurnaliștilor Ortodocşi că slujba din Duminica Floriilor a fost oficiată în conformitate cu toate normele sanitare: „În biserică nu au fost enoriași. Pentru ei a fost instalată o sistemă acustică pe peretele bisericii, astfel încât să poată auzi slujba. Toți stăteau în curte la o distanță de doi metri unul de celălalt. Toată lumea purta măști de protecție”.

O enoriașă, Elena, a menționat același lucru pentru UJO: „În timpul slujbei în biserică s-au respectat toate normele de carantină: Liturghia s-a ținut în biserică fără participarea credincioșilor, s-a oficiat împărtășirea pe stradă, toți cei prezenți aveau măști, iar lingurița a fost dezinfectată după fiecare împărtășire”.

Mai mult, potrivit parohului, în timpul Liturghiei lângă biserică „au fost de gardă 8 ofițeri de poliție care nu ne-au făcut nici o observație”.

Astfel, nu este în foarte clar ce l-a determinat pe Mihail Lâsenko să scrie fraza „conducătorul incintei menționate a neglijat decizia consiliului municipal”.

Potrivit martorilor oculari, subalternii lui Lâsenko intenționau inițial să sape un șanț pe perimetrului bisericii pentru a o bloca complet. Însă operatorul excavatorului și șoferul camionului, văzând protestele enoriașilor care efectiv  rămâneau în izolare, au decis să întrerupă lucrarea și să plece. Apoi Lâsenko şi-a schimbat planul inițial și în acel mod „ingenios” a comunicat că în timpul săpăturilor a fost găsit un obuz din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Și din acest moment au început să se producă lucruri complet neînțelese, mai grav vorbind –niște lucruri demonice! În șanțul săpat a fost descoperit un obuz din cel de-al Doilea Război Mondial! Vă puteți imagina?! Șanțul este îngrădit. Lucrează salvatorii. Vom examina cu atenție întregul teritoriu, posibil chiar și până la a doua venire a lui Hristos”.

Dar potrivit martorilor oculari, nu a existat nici un obuz, iar oamenii care se aflau acolo de la începutul lucrării au aruncat un obiect asemănător cu obuzul în tranșee.

Parohul bisericii protoiereul Serghei ne-a relatat – în pofida faptului că reprezentanții poliției municipale au anunțat găsirea obuzului, nu au fost realizate măsurile adecvate: „oamenii se plimbă pe jos, mașinile circulă, umblă poliția și nueste nici o îngrădire”.

Potrivit părintelui Serghei, „cinci martori susțin că „obuzul” a fost plasat după ce au săpat şanţul. Apoi s-a apropiat genistul, a imitat nişte acţiuni, a luat „obuzul” în mână și l-a aruncat cu niglijenţă în portbagajul mașinii sale”.

În momentul de față „șanțul a rămas, au parcat o mașină și l-au împrejmuit, astfel încât nimeni să nu-l poată astupa”.

În general, credincioșii sunt de părerea că o astfel de reacție a lui Filatov și a adjunctului său a fost provocată de înregistrarea video a Liturghiei făcută de un anumit Serghei Pavliucenko, care, potrivit unei enoriașe ale bisericii, „a filmat în secret din spate și, prin urmare, pe înregistrare nu  se vede momentul de dezinfectare a linguriței”. Potrivit parohului, biserica a avut o înţelegere preliminară cu reprezentanții forţelor de ordine: „A venit polițistul de circumscripţie și am discutat cu el toate detaliile”. Problemele au început după ce înregistrarea a fost postată în rețea.

Acestă înregistrare a fost cauza sesizării preotului slujitor, părintele Eugeniu la secția de poliție locală, unde a fost amendat cu 14 000 de grivne: „I-a fost incriminat faptul că a adunat oameni în timpul carantinei. Preotul care a împărtășit a fost fotografiat și apoi a fost intentat un dosar”.

Preotul a anunțat că slujbele din Săptămâna Patimilor și de Paște vor fi oficiate fără enoriași. Potrivit părintelui protoiereu, șeful departamentului raional de poliție Șevcenkivski din mun. Dnipro a permis săvârşirea slujbelor în biserici în prezența a nu mai mult de 10 persoane.