drogÎn cel mai nou raport anual pe droguri al ONU, publicat la sfârșitul lui iunie, se trăgea un semnal de alarmă privind apariția unor noi droguri sintetice și legale în districtele sud-africane, produse din substanțe psihoactive ca mefedrona, care impun riscuri mari asupra sănătății.

Nyaope, căci despre el este vorba, este de fapt o combinație de heroină, detergenți și antiretrovirale (medicamente anti-HIV). Drogul ar fi apărut la sfârșitul lui 2006-începutul lui 2007, însă a intrat în atenția publică abia de anul trecut, grație acoperirii media internaționale. Efectele asupra consumatorilor sunte devastatoarea şi apropiate de cele produse de drogul crocodil. Carnea se desprinde de pe oase, iar efectele neurologice sunt ireversibile, scrie libertatea.ro

Un tânăr de 28 de ani vorbește despre noile droguri care distrug generația care vine în urma lui: “Sunt în stare să folosească violența, să violeze și să fure ca să-și asigure doza. Dacă e nevoie, pot să și ucidă. Unii tineri ajung băieți de închiriat [escorte gay] sau apelează la prostituție pentru a-și hrăni dependența”.

Deși amestecul conține heroină în proporție de 10 până la 70 la sută, substanță ilegală în Africa de Sud, nyaope, în sine, nu e ilegal. Asta pentru că nu se știe întotdeauna dacă există sau nu heroină într-un joint de nyaope, așa că e mai greu de controlat. Guvernul sud-african a anunțat în februarie că va încerca să includă noul drog pe lista substanțelor ilegale, însă nu a făcut asta până acum. Până atunci, o pungă de nyaope se vinde cu doar 3-4 dolari, iar dependenții obișnuiesc să ia pe lângă și substanțe mai tari pentru a-și propulsa high-ul.