Selectați pagina

Autorităţile îngrijorate de faptul că 28,2% din suprafața totală a terenurilor din ţară nu au fost înregistrate

Autorităţile îngrijorate de faptul că 28,2% din suprafața totală a terenurilor din ţară nu au fost înregistrate

La începutul anului 2019 au rămas neînregistrate în Registrul bunurilor imobile 28,2% din suprafața totală a terenurilor din Republica Moldova, transmite realitatea.md. Acest lucru dar și alte neregularități au fost examinate de către Curtea de Conturi, cu referire la auditul conformității evidenței, înregistrării și gestionării patrimoniului public, precum și a impozitării bunurilor imobile.

Deși, au fost întreprinse unele măsuri pentru eliminarea deficiențelor constatate de auditul precedent, totuși entitățile auditate nu au depus efort maxim pentru eliminarea integrală a acestora, astfel, doar 23% din cerințe și recomandări au fost implementate, 48% s-au implementat parțial și 29% au rămas neimplementate.

Potrivit datelor Departamentului Cadastru s-a constatat că la situația de 01.01.2019 au rămas neînregistrate în Registrul bunurilor imobile – 954,1 mii ha, ceea ce constituie 28,2% din suprafața totală a terenurilor; 5502,2 mii de bunuri neevaluate, ceea ce constituie 81,4% din numărul total de bunuri înregistrate în RBI și în 361 de localități terenurile aferente caselor de locuit particulare nu au fost trecute în proprietate privată conform art.11 din Codul funciar.

Agenția Proprietății Publice nu a efectuat inventarierea integrală a terenurilor proprietate publică a statului, inclusiv celor aferente obiectivelor private. Totodată, misiunea de follow-up exprimă rezerve privind corectitudinea datelor incluse în lista terenurilor proprietate publică a statului din administrarea Agenției Proprietății Publice, care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern din martie 2019, pe motiv că s-au identificat dublări de suprafețe pe unul si același număr cadastral, în total cu aproximativ de 2,0 mii de ha. Mai mult ca atât, nu s-au asigurat încasarea plăților pentru arenda terenurilor proprietate publică a statului aferente bunurilor imobile cu suprafața totală de 5,3 mii ha.

Serviciul Fiscal de Stat nu a asigurat un control suficient asupra agenților economici, ce dispun de bunuri imobile primite în folosință și arendă, ceea ce creează riscul neachitării la buget a impozitului pe bunurile imobiliare.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *