Autoritățile din Turkmenistan, un stat din Asia Centrală condus de un președinte autoritar, susțin că pe teritoriul țării nu există niciun caz de infectare cu coronavirus. Dar, dacă se întâmplă să rostești cuvântul „coronavirus” în timp ce aștepți autobuzul în capitală, la Așhabad, sunt șanse mari să fii arestat.

Aceasta, din cauza faptului că Turkmenistanul, condus din 2006 de către Gurbangulî Berdîmuhamedov, a interzis folosirea cuvântului „coronavirus”, potrivit organizației media Reporteri Fără Frontiere.

Organizația pentru libertatea presei spune că guvernul lui Berdîmuhamedov a interzis ziarelor și televiziunilor controlate de stat să scrie sau să rostească în emisie cuvântul „coronavirus”.

Mai mult, a fost ordonată eliminarea oricărei referiri la virus din broșurile distribuite în spitale și în școli.

Turkmenii nu au dreptul să poarte mască

Dacă e să credem celor relatate de corespondenții Radio Europa Liberă din Așhabad, ofițerii de poliție îmbrăcați în haine civile pot aresta și persoanele care poartă măști pe față sau discută în public despre pandemie.

„Arestează oamenii pentru orice discuții despre virus. Se ascultă conversațiile telefonice, discuțiile oamenilor din stațiile de autobuz, din autobuz”, a relatat un jurnalist de la Radio Azatlyk, potrivit CNET.

Cetățenii turkmeni au acces doar la informații unilaterale despre epidemia de coronavirus, în timp ce, potrivit autorităților, până în prezent, nu a fost detectat niciun caz în Turkmenistan.

Președintele, cunoscut și sub titulatura de „părinte protector”, a ordonat pe 13 martie 2020 ca spațiile publice să fie dezinfectate, ca măsură de protecție, cu o plantă numită „iarbă tătărască”.

Surse:

https://rsf.org/en/news/turkmenistan-bans-word-coronavirus

https://www.cnet.com/news/turkmenistan-fights-covid-19-by-banning-the-word-coronavirus/