Selectați pagina

Autorităţile din Coreea de Sud obligate să permită avortul

Autorităţile din Coreea de Sud obligate să permită avortul

Curtea Constituţională din Coreea de Sud obligă autoritățile să permită avorturile după ce a declarat neconstituțională o lege care datează din 1953.

Coreea de Sud era una dintre ultimele ţări dezvoltate în care avortul este ilegal, cu excepţia cazurilor de viol, incest sau risc pentru mamă.

Dar Curtea a decis, joi, cu şapte voturi pentru şi două împotrivă, că legea adoptată după războiul din 1950-1953 și care viza protejarea vieţii şi valorilor tradiţionale ”este contrară Constituţiei”.

Prin decizia Curții, autoritățile sud-coreene sunt obligate ca până la finele anului viitor să fie modificată legislația astfel încât să permită întreruperile de sarcină.

Interdicţia avortului limitează dreptul femeilor de a-şi împlini propriul destin şi le încalcă dreptul la sănătate, restrângându-le accesul la proceduri sigure în timp oportun”, a arătat Curtea într-un comunicat citat de agențiile de presă internaționale.

Judecătorii constituționali și-au motivat decizia spunând că ”Embrionii depind total pentru supravieţuire şi dezvoltare de corpul mamei, ceea ce înseamnă că nu putem concluziona că ei sunt fiinţe vii separate şi independente având drept la viaţă”.

Comunicarea deciziei a fost primită cu strigăte de bucurie şi îmbrăţişări de sute de femei strânse în faţa sediului Curţii, în centrul capitalei sud-coreene Seul.

În Coreea de Sud femeile care avortează sunt pasibile de un an de detenţie şi amendă, iar medicii riscă 2 ani de închisoare şi suspendarea dreptului de practică timp de 7 ani.

Decizia Curţii reflectă tendinţa în creştere în societate de dezincriminare a avortului: în 2016, 24 cazuri au ajuns în justiţie, iar în 2017, numai 8, scrie Agerpres.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.