Selectați pagina

Autoritățile ar putea extinde lista persoanelor care vor avea acces la secretul de stat. Cine se va regăsi în listă

Autoritățile ar putea extinde lista persoanelor care vor avea acces la secretul de stat. Cine se va regăsi în listă

secret-de-statAutoritățile ar putea să extindă lista persoanelor care vor avea dreptul de acces la secretul de stat. Un proiect de lege în acest sens urmează să fie remis Guvernului spre examinare, scrie bizlaw.md.

Potrivit autorilor, documentul va permite președintelui CSM să perfecteze și dreptul de acces la secret de stat celorlalți membri. Prin oferirea accesului la secretul de stat, membrii CSM vor avea posibilitatea să analizeze și să aprecieze obiectiv judecătorii, dar și candidații la funcția de judecător, scrie realitatea.md.

În prezent, membrii CSM care au dreptul de acces la secretul de stat, beneficiază de acest privilgiu doar datorită funcțiilor deținute în afara CSM-ului, fiind responsabili de asigurarea regimului protecției secretului de stat în autoritățile pe care le conduc.

Totodată, proiectul de lege prevede ca în lista celor care au acces la secretul de stat să se regăsească și președinții instanțelor judecătorești care, la fel, vor perfecta dreptul de acces la secret de stat pentru angajații instanțelor judecătorești.

Conform actualei legislații, documentele ce conțin informații atribuite la secret de stat, prezentate de către părți în cadrul proceselor de judecată, sunt gestionate de personalul instanțelor de judecată, doar ținându-se cont de prevederile codurilor de procedură, fără a aplica normele referitoare la protecția secretului de stat.

Astfel, există riscul continuu de divulgare și pierdere a informațiilor secrete, gestionate de instanțele judecătorești.

În aceeași listă, se vor putea regăsi și directorul CNA, directorul CNDCP, directorul general al ANRE, secretarul General al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova, secretarul general al Parlamentului, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, preşedintele Autorității Naţionale de Integritate, preşedintele Consiliului Concurenţei, dar și alte persoane.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției în colaborare cu Serviciul Informații și Securitate, iar autorii acestuia susțin că astfel vor elimina lacunele existente în actuala legislație.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *