Guvernul anunță o serie de măsuri, după ce în Republica Moldova a fost înregistrate recorduri de infectare cu coronavirus. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu în cadrul unei ședințe online de seară a Guvernului, transmite stiri.md.

”Evoluția situației pandemice, dar și în lume în general, ne face să venim cu acțiuni care să aducă la normalitate. După 15 mai, și începând cu primele zile din iunie atestăm o creștere semnificativă a infectărilor. Ieri și alaltăieri am avut antirecord. Sunt câteva cauze care au provocat această evoluție.

După 15 mai, noi am fost nevoiți să reluăm majoritatea activităților economice. Era inevitabil după 60 de zile de carantină și blocare economică a țării. Deși sunt reguli stricte după 15 mai, ele nu se respectă. Trebuie să revenim la acea atitudine. Mă refer la MAI, Ministerul Apărării. Pandemia nu a trecut și trebuie să revenim la nivelul de concentrare de la 15 mai.

Alt motiv a fost ignorarea normelor de către cetățeni și politicieni. E o situație periculoasă, o bună parte nu conștientizăm și deja plătim scump. Altă cauză al numărului mare de infectați ar fi că noi facem de 10 ori mai multe teste.

Ieri și alaltăieri a fost antirecord în toată lumea. Ceea ce înseamnă că pandemia e departe de sfârșit, revine când se relaxează restricțiile. Când noi ne relaxăm ca reprezentanți ai statului. Am acumulat o experiență bună până la 15 mai, deci se poate doar dacă suntem uniți și manifestăm acel nivel de responsabilitate ca în mai. Nu ne rămâne decât să revenim la acea abordare disciplină și atitudine.

Vom veni cu un set de măsuri urgente de sporire a disciplinii și conformării cetățenilor la situație. Vom institui regim special de lucru pentru administrația publică pentru a diminua fluxul de cetățeni dimineața și seara. Accentul va fi pe lucrul la distanță.

Recomandăm ca în Chișinău și Bălți să fie regim special al activității transportului public, care e sursa cea mai mare de infectare. Cum eram îmbulziți în februarie și marte, așa suntem și acum. Nu e cazul să ne supărăm pe cetățeni că se îmbulzesc în transport.

Nu putem restricționa activitățile economice. Statul nu are bani dacă oprim economia. Nici alții nu-și permit mai mult de 2 luni de suspendare. HoReCa revine, dar regulie sunt stricte, iar ANSA va sancționa până la închidere.

Colegii de la MAI au fost rugați să intervină cu sancțiuni dacă cetățenii nu se conformează. Tinerii să fie amendați și alte sancțiuni dacă nu vor înțelege.

Situația în medicină e dificilă. Mulți se adresează după ajutor. Este un număr mare care necesită îngrijire medicală. Repartizarea locurilor libere e neuniformă și repartizarea focarelor e diferită în țară. Dacă nu respectăm acest reguli vom colapsa sistemul medical.

Totul e în mâinile noastre. Vom pune la dispoziția medicilor încă câteva localuri pentru a organiza locuri pentru tratamentul pacienților. Riscăm să nu putem ajuta cetățenii dacă nu vom fi disciplinați.

Fac apel către demnitari să dea exemplu de respectare a regulilor. Să reziste ispitei de a face politică pe această dramă. Îi înțeleg pe unii politicieni care văd o oprtunitate majoră de a accede la guvernare, dar nu speculați, răsuflecați mâinicile și veniți în ajutor.

Apreciez gestul unui partid politic pentru a veni în depășirea acestei situații. Vom avea discuții cu forțe sănătoase, în Parlament nu toți sunt sănătoși, sperăm că vom depăși această criză. E dificil de spus cum vom evolua lucrurile.

E clar că, deși nu declarăm stare de urgență, organele statului revin la acel regim cu măsuri urgente fără a bloca economia”, a declarat Ion Chicu.