Selectați pagina

Autorităţile anunţă că recolta de grâu este mult sub așteptări

Autorităţile anunţă că recolta de grâu este mult sub așteptări

Recolta de grâu este mult sub așteptările autorităților, a afirmat Ion Chicu în cadrul unui briefing de presă de luni dimineață.

Colaj: stiri.md

Totodată, sub așteptări sunt recoltele de cereale din grupa întâi și doi, iar agricultorii vor fi sprijiniți financiar de stat, susține premierul, transmite Cotidianul.md.

„Am fost țara și regiunea lovită serios de secetă toamna și iarna. Până la sfârșitul lunii aprilie nu am avut precipitații. A fost o situație mai bună în mai-iuie. E clar că au fost afectate în primul rând cerealele din prima grupă, grâul. Avem și rezultatele recoltei primei grupe: sunt cu mult sub așteptări”, a declarat Chicu, menționând că „mulți agenți economici din agricultură au suferit”.

„Aveam unele speranțe legate de culturile cerealiere de grupa a doua, dar din păcate avem deja o lună de când nu plouă și chiar sâmbătă, când am fost în Hîncești și Ialoveni, am văzut că o bună parte din culturi sunt și acestea compromise. E clar că va fi necesar de venit cu suport pentru agricultori”, a spus șeful Guvernului.

Potrivit lui Chicu, la rectificarea bugetului de stat au fost alocați 100 de milioane de lei în fondul de subvenționare, dar autoritățile vor interveni cu bani suplimentari.

„Astăzi cu colegii vom rectifica regulamentul de repartizare a acestor bani pentru cei care au suferit cel mai mult din cauza secetei. În afară de aceste 100 de milioane, vom veni suplimentar cu ceva. Avem această posibilitate de a aloca acești bani suplimentari, în funcție de pierderile înregistrate de agenții economici”, a adăugat oficialul.

Acesta a atras atenția asupra pericolului de incendii atât pe lanurile de cereale, dar și în general: „Este și alerta de la Serviciul Meteo, dar și de la IGSU. Am văzut în ultimile zile chiar și unele incendii pe lanuri de grâu. Atenție maximală la acest capitol”.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *