Selectați pagina

Autism provocat de televizor si tableta. Cum se pot recupera copiii cu astfel de autism

Autism provocat de televizor si tableta. Cum se pot recupera copiii cu astfel de autism

Copiii care se uita prea mult timp la televizor sau se joaca pe tableta, pot suferi de o noua forma de autism. Aceasta afectiune, daca este descoperita din timp, poate fi tratata.

Timpul petrecut de copii in fata televizorului sau a tabletelor le poate afecta sanatatea. Autismul provocat de televizosr sau tableta se maifesta printr-un: comportament hiperactiv si lipsa de comunicare si reactie atunci cand era strigat.

Autism virtual – cum se poate identifica

Copilul Anei Micu, in varsta de doi ani, a fost diagnosticat cu o forma de autism provocata de statul prea mult in fata televizorului si a telefonului mobil.

„Copilul fiind foarte agitat, aceasta a fost scaparea noastra, intai telefonul, sa stea cuminte, ca eu sa pot sa fac treaba, sa-i pregatesc mancarea si din cauza asta… Pe noi ne-a daramat acest diagnostic. La mine in familie toata lumea spunea: lasa-l ca-i mic, lasa-l sa creasca. Eu am stiut ca e oproblema”, spune Ana Micu.

Specialistii au facut cercetari, iar in urma cu cinci ani au descoperit la copiii care stateau in fata televizorului mai mult de patru ore pe zi o noua forma de autism – autismul virtual. Incidenta este de 80% la baieti.

„Am observat ca cei care se recuperau foarte repede erau acei copii care aparent aveau comportamente specifice copiilor cu autism, dar recuperarea se realiza in cateva luni, fata de copiii cu autism clasic unde trebuia sa muncim foarte mult, ani de zile”, spune Marius Zamfir, psiholog.

Accesul la mediul virtual ii afecteaza in special pe copii sub trei ani, care pot fi afectati de autismul virtual.

„Timpul petrecut in fata televizorului este un timp in care copilul nu este nici afectiv stimulat, nici senzorial. Pana in doi ani copilul nu trebuie sa interactioneze cu aceasta media, dupa doi ani – maximum o jumatate de ora pe zi, apoi se creste la o ora jumatate, doua. Insa timpul petrecut in fata televizorului sa fie impreuna cu parintele”, spune Gheroghe Virgiliu, biofizician.

Daca nu se intervine la timp, inainte de varsta de 2–3 ani, problemele se pot accentua iar recuperarea va fi cu mult mai dificila.

Studiile internationale recomanda:

Accesul la tehnologiile si dispozitivele multimedia pentru copii intre 0-2 ani

TREBUIE restrictionat complet, pentru copii intre 3-5 ani TREBUIE sa fie limitat la maxim o ora pe zi, iar pentru cei intre 6-18 ani la maxim 2 ore pe zi.

In perioada copilariei, creierul este in proces de formare, este imatur, respectiv este sensibil si e vulnerabil la mai multi factori nocivi. Petrecerea timpului in exces in fata calculatorului duce la modificari in zona cortexului prefrontal: pe de o parte, aceasta este aria responsabila de gandirea, organizarea, planificarea, realizarea actiunilor; pe de alta parte, este foarte putin implicata in capacitatea de a intelege mesajele nonverbale. Din aceasta cauza, copiii devin mai agresivi, impulsivi si instabili din punct de vedere emotional.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Constantin

    Efecte mult mai grave am citit că a ajuns să aibă fratele celui care a scris cartea “Efectele televiziunii asupra dezvoltării creierului”. Acela, fratele scriitorului cărţii, nu se mai poate concentra la mimic mai mult de 5 minute. Acel autism s-a dezvoltat din cauza problemelor în familie: părinţii au divorţat, fiecare părinte primind un copil (erau doi frați), dar fatele din grija tatălui nu avea voie la televizor, ci doar la joacă cu alți copii sau în biblioteca tatălui; fratele din grija mamei a fost lăsat singur ore în şir la televizor, pentru că aşa era cuminte.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii