Selectați pagina

Autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare sau de schimb a pământului va fi obligatorie

Autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare sau de schimb a pământului va fi obligatorie

Autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare sau de schimb a pământului, de către notari şi alte persoane abilitate prin lege cu atribuţii de autentificare a actelor juridice, va fi obligatorie.

Guvernul a aprobat modificări la Regulamentul privind consolidarea terenurilor agricole, care stabilesc clar competenţele tuturor actorilor implicaţi în procesul de implementare a proiectelor de consolidarea a terenurilor agricole, scrie Bizlaw.

Vor fi exceptate de autentificare contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole proprietate privată cu suprafaţa de până la 0,25 hectare, atribuite conform art. 12 din Codul funciar nr. 828/1991, confirmate prin certificatul eliberat de primăria respectivă.

Potrivit autorilor, modificările efectuate vor oferi posibilitatea atragerii de fonduri de la donatori, parteneri de dezvoltare, în scopul implementării proiectelor, iar în rezultat vor fi optimizate suprafeţele exploataţiilor agricole.

Modificarea privind obligaţia autentificării contractelor de vânzare-cumpărare şi schimb a pământului a fost operate pentru a pune în concordanţă recentele modificări în actele normative din domeniu referitor la autentificarea contractelor de înstrăinare a terenurilor agricole şi modul de vânzare-cumpărare a acestora.

Actualmente, potrivit Regulamentului respectiv, ”contractele de vânzare-cumpărare, de schimb, sunt autentificate de către persoanele cu funcţii de răspundere abilitate ale autorităţilor administraţiei publice locale”, conform Legii cu privire la notariat.

Hotărârea aprobată de Guvern mai prevede ca întreprinderile, care urmează să implementeze proiectele de consolidare a terenurilor agricole, să fie selectate prin intermediul procedurilor de achiziţii conform Legii privind achiziţiile publice.

Republica Moldova are peste 2,2 milioane de terenuri agricole, potrivit Cadastrului funciar. Numărul deţinătorilor de terenuri cu destinaţie agricolă se ridică la 1 milion 330,9 mii de proprietari. Terenurile aflate în proprietate privată ocupă o suprafaţă de peste 1,89 milioane de hectare, care se află în proprietate a 1 milion 282 mii de deţinători.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *