Statul austriac vrea să oblige rețelele de socializare să-și înregistreze utilizatorii astfel încât să poate fi identificați de autorități atunci când promovează discursul de ură sau săvârșesc alte infracțiuni.

Guvernul Austriei a declarat miercuri că intenționează să adopte o lege care ar obliga toate platformele mari de internet să-și înregistreze utilizatorii, lipsind de anonimat pe cei care promovează un discurs de ură, relatează portalul The Local Austria.

„Din păcate, în trecut, există un număr din ce în ce mai mare de încălcări clare, denigrări și umilințe online, sub acoperirea anonimatului. De aceea avem nevoie de un cadru legal pentru mai multă responsabilitate online „, a scris cancelarul Sebastian Kurz pe Twitter.

Noua lege va intra în vigoare în 2020 și va obliga platformele precum Facebook, Twitter și Instagram să-și înregistreze utilizatorii, a declarat Gernot Bluemel, ministru responsabil de afaceri europene, artă, cultură și mass-media.

Platformele urmează să decidă care va fi forma înregistrării, însă autoritățile ar urma să aibă acces la identitatea utilizatorilor în cazurile în care aceștia vor promova mesaje de ură sau în cazul în care există suspiciunea de încălcare a altor legi, a spus el.

„Spațiul online nu ar trebui să fie un spațiu al fărădelegii”, a declarat Bluemel jurnaliștilor după o reuniune săptămânală a cabinetului de miniștri, adăugând că Austria dorește să creeze un precedent pentru alte țări în această materie.

Președintele francez Emmanuel Macron la începutul acestui an a provocat controverse, după ce a sugerat că postărilor anonime pe social media ar trebui interzise.

În Austria, legea ar urma să fie aprobată atât de deputați, cât și de Comisia Europeană, pentru a se asigura că este în conformitate cu directivele UE care prevăd, spre exemplu, că statele membre nu vor adopta reglementări pentru platforme mai stricte decât în țara de origine ale acestora.

Legea propusă se va aplica numai platformelor de internet care au o anumită acoperire – mai mult de 100.000 de utilizatori sau cifra de afaceri anuală de 500.000 euro în Austria – precum și mass-media online care primesc mai mult de 50.000 de euro în ajutor de stat, a spus Bluemel.

Partidele austriece de opoziție au criticat propunerea, spunând că restricționează libertatea online și oferă chiar mai multe date utilizatorilor giganților online, cum ar fi Facebook, care este deja în mijlocul unui scandal în privința modului în care a gestionat datele cu caracter personal.

Sursa: https://www.thelocal.at/20190410/austria-mulls-user-registration-for-online-platforms

Traducere: flux.md