Selectați pagina

Au intrat în vigoare modificările sistemului național de pașapoarte

Au intrat în vigoare modificările sistemului național de pașapoarte

Începînd cu 10 octombrie 2018, pașapoartele vor fi eliberate pe un termen de 10 ani. În noile acte de identitate nu se vor mai indica grupa sangvină și naționalitatea cetățenului. Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial.

Autorii modificărilor sistemului național de pașapoarte, consideră că informația despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu întotdeauna este un element definitoriu de stabilire a corelației fiabile dintre deținătorul actului de identitate și grupa sangvină. În opinia lor, excluderea grupei sangvine va facilita obținerea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, precum și îi va scuti de pierderi de timp și de cheltuieli financiare suplimentare.

În altă ordine de idei, legea mai prevede aplicarea în exclusivitate a semnăturii titularului care a împlinit vîrsta de 14 ani – vîrstă prevăzută pentru dobîndirea capacităţii de exerciţiu limitată. Iar în cazul titularului cu vîrsta sub 14 ani și al celui care nu poate aplica semnătura sa, se va aplica un simbol special în condiţiile stabilite de Guvern.

Implementarea noilor prevederi nu necesită cheltuieli financiare din bugetul de stat şi va fi realizată din resursele financiare disponibile ale Agenţiei Servicii Publice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *