Selectați pagina

Atenție părinți! Evitați „Gentamicina”. Poate provoca surditate la copii

Atenție părinți! Evitați „Gentamicina”. Poate provoca surditate la copii

gentamicinNu mai administrați copiilor „Gentamicină”! Antibioticul în formă de soluție injectabilă poate provoca surditate la copii chiar de la prima administrare. În pofida acestui fapt, preparatul este în continuare prescris de medicii de familie și vândut în farmacii.

Informația a fost dezvăluită de către medicul otorinolaringolog, Andrei Antohi. Potrivit specialistului, antibioticul „Gentamicină” este cauza mai multor cazuri de hipoacuzie la copii, informează Mednews.

„Este un antibiotic ieftin, folosit de mult timp în practica medicală și, în pofida faptului că am atenționat în repetate rânduri medicii de familie și ORL-iștii să nu-l mai prescrie, aceștia ignoră recomandarea noastră. S-au făcut studii care demonstrează că este un preparat dăunător și chiar eu am cerut să fie exclus din nomenclator, cel puțin cel în forma injectabilă. Au fost cazuri când copiii au surzit chiar după prima injecție”, a atenționat doctorul Andrei Antohi.

Antibioticul „Gentamicina” este „popular” în Moldova datorită prețului accesibil. Conform catalogului de prețuri al Agenției Medicamentului, o fiolă de „Gentamicină” de 2 ml costă aproximativ 6 lei, iar în farmacii – 16-17 lei. „Nu e nici pe departe cel mai eficient medicament antibacterian. Există antibiotice mult mai bune. Preparatul este cu atât mai periculos, cu cât vârsta pacientului este mai mică”, a spus Andrei Antohi.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale susține, însă, că nu s-au înregistrat nici un fel de reclamații în privința „Gentamicinei”. „Deocamdată n-am primit reacții din partea paciențienților. Dacă informația este adevărată, trebuie de făcut o evaluare mult mai profundă ca să ne putem pronunța. Da fapt, dacă în prospectul preparatului hipoacuzia figurează ca reacție adversă, medicul sau pacientul decid singuri dacă să administreze antibioticul sau nu”, a comunicat pentru MedNews șefa Secției farmacovigilenţă şi utilizarea raţională a medicamentelor, Eugenia Vlas.

În luna iulie 2014, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a semnat un ordin prin care a retras de pe piață soluția injectabilă de „Gentamicină” de 80 mg/2ml produsă în China, dar pe piața farmaceutică se mai găsesc antibiotice cu această denumire, cu doza 40mg/2ml produse în Republica Moldova.

Potrivit prospectului care însoțește preparatul, în cazul administrării ambelor tipuri „pacienții tratați cu „Gentamicină” trebuie să fie monitorizați atent […] pentru că preparatul poate exercita un efect dăunător asupra organelor auzului. […] Se recomandă monitorizarea renală, vestibulară și auditivă”.

Conform celei mai recente liste publicate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, „Gentamicina” nu figurează printre medicamentele compensate de stat.

1 Comentariu

  1. Ruxandra

    Eu zic ca ar trebui retrasa nenorocita asta de gentamicina de pe piata. Eu am facut tratament injectabil timp de 16 zile pentru a trata o pneumonie si de atunci am rams cu tinitus. Nu as mai vrea ca si altcineva sa pateasca ca mine.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *