Selectați pagina

Atenţie! O studentă a murit după ce anticoncepționalele i-au produs cheaguri de sânge care au ajuns la creier

Atenţie! O studentă a murit după ce anticoncepționalele i-au produs cheaguri de sânge care au ajuns la creier

Joi, 8 iunie 2018, a fost înmormântată o tânără de 24 de ani care a murit în timpul unui examen la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Tânăra, fiica unui fost rugbist de la echipa Constructorul Constanța, era studentă în anul IV la Facultatea de Drept și Științe Administrative. A ieșit din examen pentru că i s-a făcut rău și a mers la baie să bea apă, dar nu s-a mai întors. Colegii au găsit-o aproape inconștientă și au chemat ambulanța, relatând că respira greu și era transpirată. Andra a fost resuscitată, dar a murit la spital. Ultima persoană cu care a vorbit a fost mama ei, pe care a sunat-o și i-a spus că moare.

Prietenii fetei spun că lua de ceva timp anticoncepționale, iar moartea i-ar fi fost provocată de un cheag de sânge.

Cu doi ani în urmă, o balerină din Cluj care câștigase o bursă în Marea Britanie a decedat tot din cauza unui cheag de sânge pe creier provocat de anticoncepționale, dar și pentru că medicii din Manchester, după repetate examinări, nu au putut să-i pună un diagnostic corect.

În 2013, o arădeancă a murit din aceeași cauză după ce a luat anticoncepționale în al căror prospect scria că acestea pot provoca tromboembolism pulmonar venos.

Pe site-ul CSID.ro se menționează:

Pilulele anticoncepționale care conțin progestin au fost asociate cu riscul crescut de a dezvolta cheaguri de sânge (…). Mai este important de reținut că pastile combinate ce conțin o formă de progesteron sintetic numit drospirenononă pot avea un risc mai mare pentru formarea cheagurilor de sânge, inclusiv de tromboză venoasă profundă și embolism pulmonar. Pastilele anticoncepționale combinate prezintă risc cardiovascular (…)

(…) Aceste probleme de sănătate includ atacul de cord, accident vascular cerebral, dezvoltarea unui cheag în vasele de sânge din picioare, plămâni, inimă, sau creier, apariția hipertensiunii arteriale, de tumori hepatice, calculi biliari, sau a icterului (îngălbenirea pielii sau ochilor).

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *