Selectați pagina

Atenție! Mai multe medicamente, eliberate împreună cu un avertisment despre efectele adverse

Atenție! Mai multe medicamente, eliberate împreună cu un avertisment despre efectele adverse

pastileMai multe medicamente cu efecte analgezice vor fi însoțite de un avertisment  atunci când vor fi eliberate de către farmaciști. Mai exact, este vorba despre o „cutie neagră” cu informații despre riscurile abuzului de analgezice și reacțiile lor adverse. Decizia a fost luată de Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, agenție care reglementează medicamentele și dispozitivele medicale pe piața americană. În această categorie intră analgezicele opioide, precum oxicodona și fentanilul, informează CNN.

Analgeziclele opioide eliberate pe bază de prescripție se împart în două clase principale – cele care acționează o perioadă mai îndelungată și conțin o doză mai mare de analgezic și cele cu efect imediat – care sunt administrate mai frecvent. Potrivit FDA, 90 la sută dintre rețetele de analgezice sunt pentru cele cu efect imediat.

Avertizările așa-numitei „cutii negre”  sunt menite să educe medicii cum să prescrie medicamentele pacienților.

La modul practic, avertismentul va avea loc în felul următor: când pacientul primește analgezicul sau rețeta, pe ambalaj va fi o notificare privind existența cutiei negre, iar pentru mai multe informații, acesta ar trebui să consulte site-ul producătorului.

În același timp farmaciștii sunt îndrumați să ofere pacienților un ghid de medicație într-un limbaj cât mai accesibil, care ar explica ce efectele adverse au medicamentele.  FDA  încurajează ca toate preparatele farmaceutice cu efect imediat să aibă un astfel de ghid.

FDA a emis avertismente similare și în 2013

În 2013 FDA a mai lansat astfel de avertismente. Atunci, autoritățile din sănătate publică spuneau că toate analgezicele eliberate pe bază de rețetă trebuie să fie însoțite de un avertisment. Cu toate acestea, oficialii FDA consideră că analgezicele folosite constant duc deseori la supradoze.

„Pacienții devin tentați să utilizeze o concentrație mai mare de analgezice. Am urmărit statisticele ce țin de utilizarea incorectă a acestor medicamente și încă continuăm această monitorizare”, a declarat comisarul FDA Dr. Robert Califf.

„Prea puține, prea târzii”

Un alt senator Ed Markey, democrat din Massachusetts, numește acțiunile FDA ca fiind „prea puține și prea târzii. FDA trebuia să vină mai de mult cu o soluție în privința analgezicelor care a luat viața a mii de oameni în acest an”, a declarat Markey.

Dr. Andrew Kolodny, co-fondator al Medicilor Responsabili de Prescrierea Analgezicilor, se arată oarecum dezamăgit de faptul că în avertismente nu au fost incluse informații despre limita, precum și durata de consum a acestora.

La rândul său, Biroul de Politici Naționale de Control al Medicamentelor de la Casa Albă a anunțat că guvernatorii statelor au fost înștiințați despre problema analgezicelor și urmează să ia anumite măsuri.

Acum o lună președintele Barack Obama a propus  ca aproximativ un miliard de dolari să fie folosit pentru tratamentul abuzurilor medicamente pe bază de prescripție medicală, precum heroina. De asemenea, Obama va fi prezent la Summitul Național cu privire la Abuzul de Heroină din Atlanta.

Recomandări cu privire la abuzul de analgezice

Pentru a înceta abuzul de analgezice, FDA a propus un nou proiect pentru descurajarea consumului de opioide. În acest moment sunt cinci mărci de medicamente menite să descurajeze abuzul de analgezice. Acestea sunt Oxycontin, Embeda, Hysingla, Zohydro și Targiniq.

Conform datelor oferite de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, numărul de decese din cauza supradozelor de medicamente prescrise a crescut de patru ori din 1999, iar acest spor brusc se datorează anume prescrierii. Adică, analgezicele consumate pe bază de prescripție medicală ucid, anual, mai mulți oameni decât accidentele de mașină. Mai exact, aproximativ 40 de oameni mor zilnic din cauza abuzului de opioide.

Sursa: http://www.e-sanatate.md/

 

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *