Selectați pagina

Atenție la folosirea în exces a antibioticelor!

Atenție la folosirea în exces a antibioticelor!

pastileAntibioticul a devenit pentru Moldova colacul de salvare pentru orice afecțiune. Prețurile accesibile, libertatea de cumpărare și evident efectul rapid al acestora, a condus însă la un abuz în utilizare și, respectiv, la rezistența bacteriilor la aceste preparate.

Deseori, medicii, din dorința de a se asigura recurg la tratamentul cu antibiotice fără analize sau fără a încerca metode alternative, iar pacienții ascultători au încredere în experiența specialiștilor.

Pe de altă parte, sunt și oameni care nici nu ajung la medic și recurg la auto tratament cu antibiotic. Doar că multe dintre afecțiuni, în special răcelile, sunt provocate de viruși și nu de bacterii, respectiv nu este nevoie de antibiotice, dar de antivirale. Mai grav e că această administrare inutilă duce la ineficiența tratamentului ulterior. De asemenea, medicii atenționează că și scurtarea tratamentului din propria inițiativă poate avea consecințe grave.

În Moldova există un ordin, intrat în vigoare în data de 19 octombrie 2012, care prevede că 80 la sută dintre medicamente pot fi cumpărate doar în baza prescripţiei medicale, printre care se regăsesc și antibioticele. Cu toate astea, preparatele continuă să fie comercializate liber în farmacii, susțin specialiștii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *