jucariiPeste 10.000 de jucării contrafăcute, cu o valoare de piaţă ce ar fi depăşit un milion de lei, au fost descoperite în două continere în Portul Constanţa Sud, importate din China de firme din Bucureşti, scrie Mediafax.

Potrivit Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au verificat, joi, la terminalul de containere din Portul Constanţa Sud – Agigea, în baza unei analize de risc, un container sosit din China pentru o societate comercială din Bucureşti, descoperind peste 7.500 de păpuşi ce purtau însemnele unor firme de profil, dar erau susceptibile de a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală.

În aceeaşi zi, într-un alt container sosit din China, tot pentru o firmă din Bucureşti, au fost descoperite peste 3.600 de maşinuţe şi păpuşi contrafăcute. Jucăriile, cu o valoare totală de peste 1.100.000 de lei, dacă ar fi fost comercializate pe piaţă la preţul produselor originale, au fost indisponibilizate de către lucrătorii vamali şi lăsate în custodia unui comisar vamal până la finalizarea cercetărilor.

La rândul lor, poliţiştii de frontieră le-au întocmit administratorilor societăţilor importatoare dosare penale pentru punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Cu o zi înainte, poliţiştii de frontieră şi vameşii din Portul Constanţa Sud au descoperit, în două containere sosite tot din China, alte câteva zeci de mii de jucării contrafăcute, în valoare de peste trei milioane de lei