Selectați pagina

ATENTIE! Alerta la granitile Moldovei: Autoritatile de la Kiev anunta ca nivelul radiatiilor este de 10 ori peste limita

ATENTIE! Alerta la granitile Moldovei: Autoritatile de la Kiev anunta ca nivelul radiatiilor este de 10 ori peste limita

radiatiiNivelul de radioactivitate în jurul centralei de la Cernobîl a crescut alarmant, joi dimineața acesta ajungând la o valoare de peste 10 ori nivelul normal. Russia Today relatează că aerul din zona este contaminat cu elementul radioactiv Cesiu-137, notează Actualități.md.

Creșterea nivelului de radiații este rezultatul unor incendii masive. Autoritățile de la Kiev au anunțat că nivelul radiațiilor este de 10 ori peste limită.

Cesium-137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, pentru că se acumulează în organism și poate duce la boli precum leucemia.

Autoritățile ucrainene nu au făcut, însă, vreo referire la eventuale pericole pentru sănătate pentru cei care locuiesc în zona, menționând că toți ceilalți indicatori monitorizați sunt în limite normale, citează realitatea.net.

Potrivit autorităților ucrainene, un incendiu s-a întins pe o suprafata de circa 130 de hectare, marți. Flăcările sunt sub control în prezent, chiar dacă focul nu a fost stins în totalitate. La fața locului s-au deplasat 117 pompieri și 24 de mașini de intervenție.

Cel mai rău scenariu – și cel mai probabil – este că particule de plutoniu și uraniu să fie re-suspendate și va fi o creștere a riscului de cancer în zonele învecinate“, a explicat Cristopher Busby, secretarul științific al Comisiei Europene pe riscurile radiațiilor.

Sursa: actualitati.md

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *