hackeriNumărul atacurilor cibernetice asupra companiilor a crescut de șase ori în ultimul an, până la 158.000, relevă un raport Kaspersky Lab publicat recent, pe baza informațiilor din Kaspersky Security Network (KSN), informează Agerpres.

Potrivit producătorului de soluții de securitate, în intervalul 2014 – 2015, s-au consemnat 27.000 de atacuri de tip ransomware la adresa companiilor globale. În acest fel, programele ransomware au încercat să cripteze datele fiecărui al zecelea utilizator B2B (Business-to-Business).

Studiul celor de la Kaspersky Lab arată că 42% dintre respondenții din IMM-uri consideră programele crypto-malware una dintre cele mai serioase amenințări cu care s-au confruntat anul trecut. “Pentru companiile mici, perioadele – oricât de scurte –  în care nu au acces la date pot duce la pierderi semnificative sau pot chiar opri întreaga activitatea. Dacă o companie nu a luat măsurile necesare pentru siguranța informațiilor importante, s-ar putea ca singura modalitate de a-și recupera datele să fie cumpărarea acestora de la infractorii cibernetici. Acest lucru nu garantează, însă, recuperarea completă a datelor. Cea mai bună modalitate de a proteja o companie de programe malware este prevenția”, subliniază experții Kaspersky Lab.

În plus, specialiștii recomandă realizarea, cu regularitate, a unor backup-uri pentru toate fișierele importante, fie în cloud (Dropbox, Google Drive etc.), fie pe un server suplimentar sau pe un dispozitiv de memorie externă, dacă volumul datelor nu este prea mare. De asemenea, este de evitat folosirea pe cât posibil numai a programelor de securitate și anti-malware gratuite.

“Instrumentele gratuite oferă, într-adevăr, o protecție elementară, dar nu oferă protecție pe mai multe niveluri, cum fac soluțiile dedicate”, afirmă experții.

“Nu așteptați până când se strică ceva!”

“Actualizați-vă cu regularitate sistemul de operare, browserul, soluția antivirus și alte aplicații. Infractorii folosesc vulnerabilitățile din programe pentru a infecta dispozitivele utilizatorilor. Preveniți situațiile de urgență – invitați un expert IT să vă configureze soluția de securitate. Companiile mici nu au, de regulă, un departament IT sau un administrator dedicat full-time, ci se bazează, pur și simplu, pe cea mai tehnică persoană din birou pentru a avea grijă de computere, pe lângă sarcinile obișnuite de serviciu. Nu așteptați până când se strică ceva, folosiți un furnizor de servicii IT pentru a vă verifica software-ul și configurațiile de securitate în avans”, atenționează sursa citată.

În prezent, producătorul de soluții de securitate Kaspersky Lab monitorizează activitatea unui număr de peste 100 de atacatori și operațiuni malware sofisticate care vizează organizații comerciale și guvernamentale din 85 de țări, potrivit unui comunicat de presă al companiei, citat de Agerpres.

„Dacă înainte existau doar câteva zeci de grupări de atacatori, echipa GReAT (Global Research and Analysis team) de la Kaspersky Lab urmărește în prezent activitatea a peste o sută de atacatori și operațiuni malware sofisticate care vizează organizații comerciale și guvernamentale din 85 de țări. Numărul în creștere arată că atacatorii complecși își îmbunătățesc și își extind arsenalul, iar alții noi apar în scenă. Atacurile cu țintă predefinită nu mai sunt o activitate de elită”, se arată în comunicatul citat.

Atacurile cu ţintă predefinită, cele mai periculoase

Pe baza analizei informațiilor colectate în aceste campanii de malware, cercetătorii Kaspersky Lab au creat o listă a organizațiilor care sunt cele mai expuse să devină o țintă a spionajului cibernetic sau a unei operațiuni sofisticate de infracționalitate cibernetică și pe care se regăsesc: organizații diplomatice și guvernamentale, instituții financiare, companii din domeniul energiei, companii de telecomunicații, organizații aerospațiale, organizații militare, organizații din domeniul educației, organizații medicale, activiști, companii IT și organizații diplomatice.

Conform specialiștilor, atacurile cu țintă predefinită sunt o problemă majoră, pentru că tacticile folosite de majoritatea grupurilor existente implică utilizarea de elemente care reușesc să treacă de soluțiile tradiționale de protecție endpoint și de rețea.

„Am urmărit atacuri sofisticate, cu țintă predefinită, de mai bine de șase ani și am văzut cum această activitate devine un instrument foarte folosit pentru spionaj și furt de bani. Atacurile cu țintă predefinită pot afecta numeroase tipuri de organizații, nu doar autoritățile guvernamentale sunt vizate. Multe organizații comerciale – mai ales cele mari – sunt și ele în pericol. Acestea ar putea deveni ținte de interes pentru atacatori, pentru că se întâmplă să colaboreze cu entități militare sau guvernamentale sau pentru că dețin elemente valoroase de proprietate intelectuală ori, pur și simplu, pentru că au acces la active financiare importante”, explică Costin Raiu, director al Departamentului de analiză și cercetare globală al Kaspersky Lab.

Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în anul 1997, ce protejează, în prezent, peste 400 de milioane de utilizatori individuali și 270.000 de companii client.