Selectați pagina

Atacurile asupra Drumului Crucii către Pochaev: Cu ce suntem noi mai buni decât Sodoma și Gomora?

Atacurile asupra Drumului Crucii către Pochaev: Cu ce suntem noi mai buni decât Sodoma și Gomora?

Un articol semnat de Yaroslav Nivkin, Uniunea Jurnaliştilor Ortodocşi din Ucraina

Drumul Crucii din 2022, care are loc anual de la Kamyanets-Podilskyi către Lavra Pochaev, a întâmpinat mari dificultăți. Autoritățile locale și schismaticii lui Dumnenco au interzis credincioșilor să mărșăluiască prin orașele lor, extremiştii au blocat drumurile și au atacat cu bâte.
Hristos a avertizat: soarta Sodomei și Gomorei îi așteaptă pe cei care nu i-au acceptat pe apostolii Săi. Ce ne așteaptă în Ucraina?

Atacurile asupra Drumului Crucii către Pochaev: Cu ce suntem noi mai buni decât Sodoma și Gomora?

Atacurile asupra Drumului Crucii către Pochaev: Cu ce suntem noi mai buni decât Sodoma și Gomora?

Drumul Crucii de la Kamyanets-Podilskyi către Lavra Pochaev are loc de două secole. Credincioșii merg la această procesiune imediat după celebrarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului și, după ce parcurg 250 de kilometri, ajung la mănăstire în ajunul Adormirii Maicii Domnului.

În 2022, totul este mai dificil, există un război în Ucraina. Iar dacă în anii trecuți la Drumul Crucii participau câteva zeci de mii de oameni, acum nu mai erau mai mult de 8 mii. Înainte, participanţii la Drumul Crucii trebuiau să se lupte doar cu căldura și oboseala, acum se confruntă cu autoritățile și activiștii schismatici.

La fel ca în 2016, când de Ziua Încreştinării Rusiei la Kiev, mergeau coloane uriașe ale Drumului Crucii pentru pace în Ucraina. Pe atunci, mass-media a lansat falsuri, autoritățile locale au interzis participanţilor să mărșăluiască prin orașele lor, poliția a pretins că drumurile au fost minate, iar activiştii schismatici au organizat atacuri, aruncând cu ouă în icoane. Dimensiunea luptei este acum diferită, dar metodele sunt exact aceleași. Și, după toate aparențele, ideologii săi – echipa fostului președinte – sunt în continuare aceiași.

La o zi după ce procesiunea a părăsit Kamianets, un deputat al partidului Euro Solidaritatea al lui Poroșenko, Volodymyr Aryev, a declarat că credincioșii ar fi purtat tricolorul și că printre ei se aflau sabotori. La fel ca în 2016, când în mod mincinos vorbeau despre panglici ale Sfântului Gheorghe și steaguri rusești printre participanții la Drumul Crucii. Este adevărat că șeful administrației militare din Khmelnytskyi, Serhiy Gamaliy, a negat falsul curent despre tricolor, dar acest lucru nu a schimbat nimic.

În curând au urmat alte scenarii similare celor din 2016. Pe atunci, deputații din Brovary, acum din Volochysk, nu au permis ca procesiunea să aibă loc. Un grup de oameni conduși de Alina Koval, deputat al consiliului regional Khmelnytskyi din partea Eurosolidarității lui Poroșenko, au blocat calea credincioșilor.

Koval spune că, în anii anteriori, obișnuia să hrănească participanţii la Drumul Crucii cu terci și ceai, dar acum procesiunea a devenit periculoasă. Se pare că Biserica Canonică Ortodoxă din Ucraina se roagă în limba rusă și nu recunoaște Biserica „Ortodoxă” Ucraineană schismatică.

Alina Kowal: „Ei (Biserica Canonică Ortodoxă din Ucraina – n.r.) continuă să insiste că sunt canonici, că Biserica Ortodoxă Ucraineană (schismatică – n.r.) este o biserică impostoare în gura lor, că au dreptul să se roage în limba rusă„.

Kowal încheie cu un apel la interzicerea Bisericii Ortodoxe Canonice din Ucraina. De ce? Pentru ca activiștii care blochează Drumul Crucii să nu fie nevoiți să blocheze procesiunea pentru că ar fi periculoasă pentru ei: „Avem nevoie de o lege care să interzică Patriarhia Moscovei în Ucraina, să interzică activitățile unei biserici subversive. Pentru ce? Tocmai pentru a nu mai exista astfel de situații în care oamenii se adună singuri, fără a le permite să intre în localități.”

Cu toate acestea, activiștii din Volochysk nu au fost singurii. Exact aceeași gașcă a ieșit să blocheze drumurile din regiunile Zbarazhsky și Lanovetsky. Cincisprezece sau douăzeci de oameni au stat împotriva a mii de oameni. Credincioșii au scandat „Hristos a înviat”, iar ca răspuns s-au auzit blesteme. Ca urmare, procesiunea a trebuit să schimbe direcția și să meargă zeci de kilometri în plus prin câmpuri.

Și, de cele mai multe ori, astfel de blocaje au fost organizate de membri ai Bisericii Ortodoxe. Un participant la procesiune, Andriy, a declarat: „În această dimineață, o comunitate (credincioși din unul dintre sate – n.r.) a pregătit mâncare pentru participanții la procesiune. Dar comunitatea locală, condusă de un „preot” schismatic, pur și simplu nu i-a lăsat să iasă. Ne-au sunat oamenii și ne-au spus că au fost dărâmaţi copaci pe drum, s-a stârnit o răscoală, iar noi am rămas fără micul dejun„.

În unele sate în care mărșăluiau creştinii, activiștii schismatici au blocat fântâni și au închis magazinele alimentare în fața pelerinilor.

Iar într-un loc, credincioșii au fost atacați cu bâte. Unul dintre activiști a luat un băț pătrat și l-a lovit în cap pe unul dintre creştini, care purta o cruce mare. Victimei i-a fost spars capul în mod serios.

Acest lucru nu înseamnă că participanţii la Drumul Crucii nu au fost admiși peste tot. De fapt, nu au existat multe astfel de cazuri. În majoritatea satelor, procesiunea era așteptată. Dar este uimitor. Când credincioșii au înfruntat blesteme, când au trebuit să meargă zeci de kilometri în plus pe căldură, absolut toți au simțit bucurie și o explozie de putere.

Da, s-a simțit harul, ca și cum am fi pus deja piciorul în pragul Lavrei Pochaev, pur şi simplu am simțit prezența Duhului Sfânt. Nu ne era frică de ei (extremiştii schismatici – n.r.). Oamenii îngenuncheau și lacrimile curgeau de la sine. De bucurie. Și de ce? Pentru că ne aflăm sub protecția Maicii Domnului” – spune un participant la procesiune.

Iar un alt participant spune că, fără sprijinul lui Dumnezeu, pentru oamenii nepregătiți este imposibil să meargă zeci de kilometri pe căldură: „Atleții care merg fără rugăciune renunță pur și simplu la traseu. Și sunt doamne în vârstă, ar fi trebuit să le vedeți – 60, 70, 75 de ani. Femei cu cărucioare, copii, unii dintre ei au chiar și un an și sunt purtați în brațe. Oamenii se roagă, ca Dumnezeu să aibă milă de noi. Și este clar că Fecioara Maria și Domnul îi ajută pe acești oameni. Pentru de altfel este ireal. Un om de sine-stătător nu poate merge toată procesiunea. Dacă îi scoți (din rutina zilnică – n.r.) din mașină, de la birou, nu pot merge 35, 45, 50 km pe zi.”

Iar participanţii la Drumul Crucii, prin exemplul de atitudine a extremiştilor schismatici, spun de ce nu vor fi niciodată parte din structura lui Dumenko.

Victoria, o participantă la procesiune: „Nu vom merge acolo (la schismatici – n.r.) niciodată în viața noastră. Pentru că aici (Biserica Canonică Ortodoxă a Ucrainei) există căldură, iubire, har, care dincolo nu există. Din cauza fântânei care a fost închisă, pentru lucrurile urâte care au fost scrise (contra noastră). Și când există 20 de oameni care strigă că nu vă lăsăm să intrați, suntem gata să mergem 40, 50, 60, 70 de kilometri în plus, pentru Dumnezeu„.

Procesiunea a ajuns totuși până la Lavra Pochaev. Dar autoritățile trebuie pur și simplu să tragă concluziile din rușinea actuală, când o gașcă de inadecvați au fugărit femei cu copii și bătrâni prin câmpuri și râpe. Și cu toate astea, acești oameni nu au făcut nici un singur lucru rău.

În Evanghelie sunt cuvinte foarte elocvente pe care Hristos le-a spus apostolilor atunci când i-a trimis în lume să propovăduiască: „Şi dacă într-un loc nu vă vor primi pe voi, nici nu vă vor asculta, ieşind de acolo, scuturaţi praful de sub picioarele voastre, spre mărturie lor. Adevărat grăiesc vouă: Mai uşor va fi Sodomei şi Gomorei, în ziua judecăţii, decât cetăţii aceleia” (Marcu 6,11).

Țara noastră este considerată creștină, autorităților iubesc să pozeze în biserici și să-și arate evlavia. Dar când creștinii sunt persecutați, umiliți și bătuți într-o perioadă teribilă de război, trebuie să ne punem pe gânduri. Și, deși inițiatorii tuturor acestor lucruri au fost membri ai guvernului anterior, aceștia nu mai sunt la conducere acum. Iar unul dintre pelerini face apel la autoritățile actuale:

Aș dori să fac un apel la autoritățile noastre, care permit acele batjocuri care au loc pe pământul nostru într-un moment atât de teribil. Noi, în acest Drum al Crucii, ne cerem iertare de la toată lumea. Și dorim tuturor sănătate, harul lui Dumnezeu și pocăință tuturor„.

Dacă în țara noastră îi persecută pe cei care și-au asumat cu adevărat dificila faptă a rugăciunii, jignesc pe oamenii lui Dumnezeu, atunci viitorul unei astfel de țări, victoria în războiul sângeros este pusă sub semnul întrebării. Chiar și autoritățile sovietice fără Dumnezeu au apelat la ajutorul Bisericii când a început războiul. La noi în țară este exact invers. Iar autoritățile noastre trebuie să se gândească cu adevărat la acest lucru, altfel totul poate fi foarte trist. Și nu suntem noi, jurnaliștii, cei care vorbim. Acesta este Hristos vorbind.

Traducere pentru Apărătorul Ortodox

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

92 Comentarii

 1. Anonim

  Cu nimic

  Răspuns
 2. Anonim

  Asta este Ucraina… ? Aceștia sunt ucrainenii…? Desigur ma refer la cei agresivi care ataca cu salbaticie pe pelerini… Ma bucur ca asemenea fapte nu s-ar putea petrece în Romania… Exista deci și mult mai rai ca noi…

  Răspuns
 3. Anonim

  Nu suntem siguri de nimic! În tara asta!!! 🙏

  Răspuns
 4. Anonim

  De ce mai vor uni să aparțină de Rusia? O să treacă ei cu forța dacă nu vor de bună voie. Doar cei care aparțin de ruși sunt canonici așa zici? Rusofilu-le. Ucrainieni nu au dreptul la o biserică autocefală, trebuie să aparțină de draci ăia de ruși?

  Răspuns
 5. Anonim

  Dumnezeu și Maica Domnului să vă ajute grabnic!

  Răspuns
 6. Anonim

  Nu pot sa cred..
  Anul 2022

  Răspuns
 7. Anonim

  Nu pot sa cred..
  Anul 2022

  Răspuns
 8. Anonim

  Dumnezeu sa va aper

  Răspuns
 9. Anonim

  Dumnezeu sa va aper

  Răspuns
 10. Anonim

  Domnul sa ii aibă în paza 🙏❤️

  Răspuns
 11. Anonim

  Domnul sa ii aibă în paza 🙏❤️

  Răspuns
 12. Anonim

  De la lucruri mărunte și mici l-au supărat pe Putin . Nerespectarea drepturilor minorităților etnice și religioase nu mai vorbesc de drepturile politice și culturale, Doar drepturile comunității LGBTQ au drepturi și libertăți! A ce miroase aici?

  Răspuns
 13. Anonim

  De. Nu i dluga mai mare ca stăpânul

  Răspuns
 14. Anonim

  De. Nu i dluga mai mare ca stăpânul

  Răspuns
 15. Anonim

  Amin

  Răspuns
 16. Anonim

  Amin

  Răspuns
 17. Anonim

  AMIN AMIN AMIN

  Răspuns
 18. Anonim

  AMIN AMIN AMIN

  Răspuns
 19. Anonim

  🙏

  Răspuns
 20. Anonim

  🙏

  Răspuns
 21. Anonim

  Doamne și Maică Sfintă ajutăne pe noi păcătoșii Amin

  Răspuns
 22. Anonim

  Doamne și Maică Sfintă ajutăne pe noi păcătoșii Amin

  Răspuns
 23. Anonim
 24. Anonim
 25. Anonim

  Trist. Și se miră că trăiesc asemenea vremuri

  Răspuns
 26. Anonim

  Trist. Și se miră că trăiesc asemenea vremuri

  Răspuns
 27. Anonim

  Anyihristului nui place.
  Sfinta cruce si icoanoanele.
  Cum scriu cartile sfinte.
  La veacu de apoi ne vor inchide si bisericile.

  Răspuns
 28. Anonim

  Anyihristului nui place.
  Sfinta cruce si icoanoanele.
  Cum scriu cartile sfinte.
  La veacu de apoi ne vor inchide si bisericile.

  Răspuns
 29. Anonim

  Amen

  Răspuns
 30. Anonim

  Amen

  Răspuns
 31. Anonim

  Am ajuns sa trăim vremuri grele, vremea lui Antihrist și trebuie să luptăm toți cei de bună credință. Dumnezeu să ne întărească ❤️🙏

  Răspuns
 32. Anonim

  Am ajuns sa trăim vremuri grele, vremea lui Antihrist și trebuie să luptăm toți cei de bună credință. Dumnezeu să ne întărească ❤️🙏

  Răspuns
 33. Anonim

  O să le vină „pedeapsa” și o să se mire dece , pentru ce.
  Atunci regretul va fi foarte târziu pentru răul făcut.
  AMIN.

  Răspuns
 34. Anonim

  O să le vină „pedeapsa” și o să se mire dece , pentru ce.
  Atunci regretul va fi foarte târziu pentru răul făcut.
  AMIN.

  Răspuns
 35. Anonim

  O să le vină „pedeapsa” și o să se mire dece , pentru ce.
  Atunci regretul va fi foarte târziu pentru răul făcut.
  AMIN.

  Răspuns
 36. Anonim

  Democratii ucrainieni?

  Răspuns
 37. Anonim

  Democratii ucrainieni?

  Răspuns
 38. Anonim

  Amin!

  Răspuns
 39. Anonim

  Amin!

  Răspuns
 40. Anonim

  Amin!

  Răspuns
 41. Anonim

  Amin!

  Răspuns
 42. Anonim

  Doamne ferește țara noastră România și pe toată lumea

  Răspuns
 43. Anonim

  Doamne ferește țara noastră România și pe toată lumea

  Răspuns
 44. Anonim

  Va rog frumos sa va rugati pentru copilu meu vladut Petru depresie petru farmece petru blesteme sa deie dumbezeu o fata Cuminte

  Răspuns
 45. Anonim

  Va rog frumos sa va rugati pentru copilu meu vladut Petru depresie petru farmece petru blesteme sa deie dumbezeu o fata Cuminte

  Răspuns
 46. Anonim

  Va rog frumos sa va rugati pentru copilu meu vladut Petru depresie petru farmece petru blesteme sa deie dumbezeu o fata Cuminte

  Răspuns
 47. Anonim

  Va rog frumos sa va rugati pentru copilu meu vladut Petru depresie petru farmece petru blesteme sa deie dumbezeu o fata Cuminte

  Răspuns
 48. Anonim

  Amin Doamne ajuta scapane de vremurile grele

  Răspuns
 49. Anonim

  Amin Doamne ajuta scapane de vremurile grele

  Răspuns
 50. Anonim

  Amin Doamne ajuta scapane de vremurile grele

  Răspuns
 51. Anonim

  AMIN!DOAMNE AJUTA-NE!

  Răspuns
 52. Anonim

  AMIN!DOAMNE AJUTA-NE!

  Răspuns
 53. Anonim

  AMIN!DOAMNE AJUTA-NE!

  Răspuns
 54. Anonim

  Ortodocsii ….

  Răspuns
 55. Anonim

  Ortodocsii ….

  Răspuns
 56. Anonim

  Ortodocsii ….

  Răspuns
 57. Anonim

  Sa va ajute Maica Domnului 🙏😒😢

  Răspuns
 58. Anonim

  Sa va ajute Maica Domnului 🙏😒😢

  Răspuns
 59. Anonim

  Sa va ajute Maica Domnului 🙏😒😢

  Răspuns
 60. Anonim

  Dezbină și vei învinge…

  Răspuns
 61. Anonim

  Dezbină și vei învinge…

  Răspuns
 62. Anonim

  Dezbină și vei învinge…

  Răspuns
 63. Anonim

  Bunul Dumnezeu și Maica Domnului să vă însoțească mereu pe drumurile vieții pe toți pelerinii.Doamne ajuta și numai bine intregii lumi.

  Răspuns
 64. Anonim

  Bunul Dumnezeu și Maica Domnului să vă însoțească mereu pe drumurile vieții pe toți pelerinii.Doamne ajuta și numai bine intregii lumi.

  Răspuns
 65. Anonim
 66. Anonim
 67. Anonim
 68. Anonim

  Slava Tie Doamne slava Tie!!!

  Răspuns
 69. Anonim

  Slava Tie Doamne slava Tie!!!

  Răspuns
 70. Anonim

  Slava Tie Doamne slava Tie!!!

  Răspuns
 71. Anonim

  Doamne ajuta și ne mântuiește pe noi păcătoșii.Amin!!!🙏

  Răspuns
 72. Anonim

  Doamne ajuta și ne mântuiește pe noi păcătoșii.Amin!!!🙏

  Răspuns
 73. Anonim

  Doamne ajuta și ne mântuiește pe noi păcătoșii.Amin!!!🙏

  Răspuns
 74. Anonim

  Doamne pazeste ne🙏🙏🙏

  Răspuns
 75. Anonim

  Doamne pazeste ne🙏🙏🙏

  Răspuns
 76. Anonim

  Doamne pazeste ne🙏🙏🙏

  Răspuns
 77. Anonim

  Doamne ajuta-i !

  Răspuns
 78. Anonim

  Doamne ajuta-i !

  Răspuns
 79. Anonim

  Doamne ajuta-i !

  Răspuns
 80. Anonim

  Doamne apară ne! 🙏

  Răspuns
 81. Anonim

  amin doamne ajuta

  Răspuns
 82. Anonim

  amin doamne ajuta

  Răspuns
 83. Anonim

  amin doamne ajuta

  Răspuns
 84. Anonim

  De asta si au ceia ce au în ţara lor!!!! La guvernare au niste antihristi

  Răspuns
 85. Anonim

  Amin

  Răspuns
 86. Anonim

  Amin

  Răspuns
 87. Anonim

  Doamne ajută!🙏🙏🙏!

  Răspuns
 88. Anonim

  Doamne ajută!🙏🙏🙏!

  Răspuns
 89. Anonim

  Dumnezeu e mare și are grija de toți.

  Răspuns
 90. Anonim

  Dumnezeu e mare și are grija de toți.

  Răspuns
 91. Anonim

  Dumnezeu e mare și are grija de toți.

  Răspuns
 92. Anonim

  Bine lea facut.

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке