Selectați pagina

Atac fara precedent. Milioane de dispozitive electronice au picat pradă hackerilor

Atac fara precedent. Milioane de dispozitive electronice au picat pradă hackerilor

atac-ciberneticHackerii au lansat, un amplu atac cibernetic, care a dus la blocarea sau încetinirea activității unor site-uri precum Twitter, CNN, BBC, Reddit, Netflix și Spotify, informează Huffington Post.

Astfel, milioane de utilizatori au întâmpinat o eroare de rețea, care a dus la suprasolicitarea serverelor companiei Dyn, care se ocupă cu gestionarea, monitorizarea, controlul și optimizarea infrastructurii online. Deși această metodă folosită de hackeri este una frecventă, atacul cibernetic de vineri a surprins prin amploarea sa, afectând site-uri precum CNN, HBO Go și PayPall.

Atacul nu a vizat doar site-uri din Statele Unite, ci și din mai multe zone ale Europei, cauzând blocarea a numeroase site-uri, care folosesc un domeniu de la compania Dyn. De exemplu, Amazon a anunțat că utilizatorii din vestul Europei au fost afectați de atac, în timp ce Twitter a precizat că utilizatorii din Londra au întâmpinat probleme în accesarea anumitor site-uri de știri.

Potrivit gizmodo.com, vizate de atac au fost site-urile: ActBlue, Basecamp, Big cartel, Box, Business Insider, CNN, Cleveland.com, Etsy, Github, Grubhub, Guardian.co.uk, HBO Now, Iheart.com (iHeartRadio), Imgur, Intercom, Intercom.com, Okta, PayPal, People.com, Pinterest, Playstation Network, Recode, Reddit, Seamless, Spotify, Squarespace Customer Sites, Starbucks rewards/gift cards, Storify.com, The Verge, Twillo, Twitter, Urbandictionary.com, Weebly, Wired.com, Wix Customer Sites, Yammer, Yelp, Zendesk.com, Zoho CRM, Credit Karma, Eventbrite, Netflix, NHL.com, Fox News, Disqus, Shopify, Soundcloud, Atom.io, Ancersty.com, ConstantContact, Indeed.com, New York Times, Weather.com, WSJ.com, time.com, xbox.com, dailynews.com, Wikia, donorschoose.org, Wufoo.com, Genonebiology.com, BBC, Elder Scrolls Online, Eve Online, PagerDuty, Kayak, youneedabudget.com, Speed Test, Freshbooks, Braintree, Blue Host, Qualtrics, SBNation, Salsify.com, Zillow.com, nimbleschedule.com, Vox.com, Livestream.com, IndieGoGo, Fortune, CNBC.com, FT.com, Survey Monkey, Paragon Game, Runescape.

Un reprezentant al companiei, Kyle York, a explicat pentru jurnaliștii Huffington Post că atacul a provenit de la zeci de milioane de dispozitive, infectate cu un virus denumit „Mirai”, fapt ce face ca atacul să fie considerat unul dintre cele mai mari din istorie. „Complexitatea atacurilor face ca ele să reprezinte o mare provocare pentru noi”, a spus reprezentantul Dyn.

Astfel, dispozitivele cele mai utilizate de hackeri au fost camerele web și routerele personale ale milioane de persoane, fără ca acestea să fie conștiente că sunt implicate într-un atac cibernetic de amploare. Pe lângă aceste dispozitive, hackerii au folosit și frigidere cât alte dispozitive casnice „inteligente”, întrucât parolele acestora sunt cel mai ușor de spart, potrivit revistei Popular Mechanics.

Grupările Anonymous și New World Friday ar fi revenidcat atcurile cibernetice. Conform publicației Politico, cele două grupări de „hacktiviști” au susținut că atacurile cibernetice au venit ca reacție la anunțului privind restricționarea accesului la internet al fondatorului Julian Assange, în Ecuador. Cu toate acestea, informația nu a fost confirmată oficial de autorități.

În acest caz, Departamentul de Securitate Internă a dat asigurări că investighează toate cauzele care ar fi putut duce la blocarea activității site-urilor. Mai mult, reprezentanții au dat asigurări că atacul nu prezintă un risc privind accesul la date cu caracter personal ale clienților companiei Dyn.

„La acest moment, nu am nici o informație de furnizat despre cine ar putea fi responsabil de această activitate malicioasă”, a declarat  purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

FBI și Dyn investighează la rândul lor acest atac cibernetic. „Inginerii noștri continuă să investigheze și să reducă mai multe atacuri direcționate împotriva infrastructurii DNS a Dyn”, a transmis compania.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *