ucraian in prag de falimentFondul Monetar Internaţional a ajuns la o înţelegere cu Guvernul ucrainean privind acordarea unui împrumut în schimbul reformelor economice. Decizia vine în condiţiile în care premierul interimar de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a anunţat că ţara sa se află în prag de faliment.

„Datoria publică totală a Ucrainei a depăşit suma de 800 de miliarde de hrivne şi a ajuns, practic, până la nivelul critic permis de Uniunea Europeană, de 60%. În Ucraina, nivelul este deja de 53%”, a declarat Iaţeniuk.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că asistenţa financiară ar putea fi de la 14 până la 18 miliarde de dolari, dar suma exactă va fi stabilită ulterior. Prima tranşă din ajutorul financiar ar putea fi oferită în luna aprilie, dacă autorităţile ucrainene vor reuşi să îmbunătăţească situaţia economică din ţară. Asta ar putea deschide calea pentru noi creditori, iar volumul investiţiilor ar putea ajunge până la 27 de miliarde de dolari în următorii doi ani.

„Estimăm o scădere a PIB-ului Ucrainei cu 3%, dacă vom pune în aplicare pachetul de reforme propus de Fondul Monetar Internaţional. În caz contrar, ţara va intra în faliment”, a menţionat premierul interimar de la Kiev.

Şeful interimar al Cabinetului de miniştri de la Kiev a mai anunţat că preţul pentru gazul rusesc livrat Ucrainei ar putea creşte, din luna aprilie, cu peste 50 la sută. Astfel, o mie de metri cubi de gaze naturale ar putea costa până la 480 de dolari. În prezent preţul este de 268 de dolari pentru mia de metri cubi.

„Acesta este costul independenţei Ucrainei, dublarea preţului pentru gazele naturale livrate Ucrainei de către Rusia”, a subliniat Arseni Iaţeniuk.

Anterior, Uniunea Europeană i-a promis Ucrainei un ajutor financiar de două miliarde de dolari, iar SUA şi Banca Mondială, câte un miliard. Alte 400 de milioane de dolari vor fi acordate Kievului de către Canada şi Banca Europeană pentru Recontrucţie şi Dezvoltare.

Sursa: publika.md